ÇİFTÇİNİN BAĞ-KUR`UNU ARTIK ONLAR YATIRACAK

ÇİFTÇİNİN BAĞ-KUR`UNU ARTIK ONLAR YATIRACAK

Sosyal sigortalar Kurumu Başkanlığınca hazırlanan 01 Mart 2013 tarihinde resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren

      Sosyal sigortalar Kurumu Başkanlığınca hazırlanan 01 Mart 2013 tarihinde resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Tarımsal Faaliyette bulunanların pirim borçlarının sattıkları tarımsal ürün bedellerinden kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilmesine dair tebliğe göre;
         5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun 4/b maddesine gör sigortalı sayılanlar yani bağ kurluların bağkura olan pirim borçlarının tahsili için çiftçilerin sattıkları tarımsal ürün bedellerinin %2 oranı üzerinden alımı yapan kişi ve kurumca kesinti yapılarak sigorta il müdürlüklerine borçlu adına ödemesi şartı getirilmiştir. 
       Şöyle ki yöremizde köylü vatandaşlarımız mandıracılara sattıkları süttün %2 si oranında (2013 yılı için %1) mandıracı kesinti yaparak bu parayı çiftçiler adına İl sigorta müdürlüğüne çiftçilerin bağ kura olan borçlarından mahsup edilmek üzere yatırması şartı getirilmiştir. Her ne kadar da çiftçiler mandıracılara itiraz etseler de tebliğ yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve şimdiden mandıracılarca uygulanmaya başlamıştır.
         Mandıracıya süt parası almaya giden köylü vatandaş bu sene için %1 2014 yılı için ise %2 daha az süt parası alacaktır. Mandıracılar ise kesmiş oldukları bu kesintileri izleyen ay sonuna kadar bir liste ile bağlı oldukları sigorta il müdürlüğüne bildirip ve ödemekle yükümlüdürler.