ÇALIŞTAY SONA ERDİ

ÇALIŞTAY SONA ERDİ

Aktaş ve Çıldır Gölü Çalıştayı...

   Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ardahan Valiliği, Ardahan Üniversitesi, Serhat Kalkınma Ajansı ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından ortaklaşa düzenlenen, ?Aktaş ve Çıldır Gölü Çalıştayı? başladı.
  ARÜ Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu´nda gerçekleştirilen çalıştaya; Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Kahramanmaraş Eski Valisi ve Eski Büyükelçi Niyazi Tanılır, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demirci, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Çıldır Kaymakamı Alper Taş, Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, İstanbul Eski Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, diğer protokol üyeleri, konuşmacılar ve Üniversite personeli katıldı.
  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan programın açılışı konuşmasını Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk gerçekleştirdi. Prof. Öztürk katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, Aktaş Gölü üzerine yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Aktaş Gölü´nün yüksek rakımda konumlanan tektonik oluşumlu bir göl olduğunu belirten Öztürk, bundan dolayı gölün özel bir yapı ihtiva ettiğini belirtti. 27 km² olan gölün 14 km² lik alanının ülkemize ait olduğunu ifade eden Prof. Öztürk, Aktaş Gölü´nün çevre kirliliğine maruz kalmadığı için birçok kuş ve endemik bitki türüne ev sahipliği yaptığını belirtti.
   Prof. Dr. Öztürk´ün konuşmasını bitirmesinin ardından kürsüye ARÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber çıktı. Ardahan Üniversitesi´nin dünyanın en güzel coğrafyalarından biri olan Ardahan Ovası´nda kurulduğunu belirten Rektörümüz, tarihi ve doğal güzellikleri bakımından Ardahan´ın Türkiye´nin en nadide şehirlerinden birisi olduğunu vurguladı. Kura Nehri´nin konum itibariyle Çıldır ve Aktaş Gölleri gibi önemli bir yere sahip olduğunu ifade Rektör Biber, ?Ardahan ve Çıldır Gölü Çalıştayı? ve buna benzer çalışmaların Ardahan´ın doğal güzelliklerinin gün yüzüne çıkarılması ve korunması bakımından hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Rektör Biber konuşmasını katılımcılara şükran ve teşekkürlerini ileterek sonlandırmasının ardından kürsüye son olarak Ardahan Valisi Mustafa Masatlı teşrif etti. Ardahan´ın 3000 yıl tarihi geçmişe sahip, zengin doğal güzellikleri olan bir şehir olduğunu söyleyen Vali Masatlı, Ardahan güzergâhı üzerinde yapılan önemli projelerden bahsetti. Kafkasya Bio Çeşitlilik Merkezi´nin yakın zamanda kurulacağı müjdesini veren Vali Masatlı, bölgesel kalkınmayı sürekli kılmak için Ardahan Üniversitesiyle yakın işbirliği içerisinde olduklarını söyledi. Açılış konuşmalarının sona ermesinin ardından ilk sunumu Kahramanmaraş Eski Valisi Niyazı Tanılır, ?Aktaş Gölü´nün Korunması Konusunda Van Gölü Deneyiminden Çıkarılabilecek Deneyimler-Bir Kamu Yöneticisinin Gözlem ve Öneri? konu başlığıyla gerçekleştirdi. Niyazi Tanılır´ın ardından Prof. Dr. Sedat Yerli, Üniversitemiz Coğrafya Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Serkan Kükrer, Cevat Kalaçay, Prof. Dr. Mehmet Ali Kırpık, Serap Yılmaz ve Doç. Dr. Ortaç Onmuş birer konuşma gerçekleştirdi.
ÇALIŞTAY 2. GÜNÜ İLE DEVAM ETTİ
   Ardahan´daki göllerin sorunlarının tespiti amacıyla "Aktaş ve Çıldır Gölü Çalıştayı" düzenlendi.
Ardahan Valiliğinin ev sahipliğinde, Ardahan Üniversitesinin (ARÜ), Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Serhat Kalkınma Ajansının (SERKA) katkılarıyla ARÜ Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu´nda gerçekleştirilen çalıştayda, Çıldır ve Aktaş Göllerinin sorunları görüşüldü.
   Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, çalıştayda yaptığı konuşmada, Çıldır ve Aktaş Göllerinin bölgenin önemli doğal ve turizm değeri olduğunu söyledi.
Çalıştayın bölge ve göller için önemli olduğunu ifade eden Masatlı, şöyle konuştu:
    "Çıldır ve Aktaş´taki kirlilik, su seviyesi, balık üreme, ekosisteminin devamı ve avlanma gibi sorunları tespit etmek ve çözüm önerilerini konuşmak ne kadar önemli sizler de farkındasınız. Çıldır ve Aktaş´taki sorunları ve çözüm önerilerini derinlemesine masaya yatırmamız oldukça önem arz etmektedir. Ülkemizin ve milletimizin önemli birer değeri olması dolayısıyla bu çalışmaya katkı sunan herkese teşekkür ediyorum."
 Masatlı, Aktaş Gölü´nün su miktarının tespiti için göl-gözlem istasyonu kurulmasını planlandıklarını sözlerine ekledi.
   ARÜ Rektörü Prof Dr. Mehmet Biber ise Ardahan Üniversitesi olarak böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan son derece mutlu olduklarını belirterek, "Burasının dünyanın en güzel coğrafyalarından biri olduğuna inanıyoruz. Çalıştayın konusu olan Çıldır ve Aktaş Göllerimiz bu doğal zenginliklerin sadece ikisidir." ifadelerini kullandı.
   Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk´ün de katıldığı çalıştay, akademisyenlerin sunumlarıyla sona erdi.