BUZLARIN ERİMESİ HAYVANLARA YARADI

BUZLARIN ERİMESİ HAYVANLARA YARADI

Çıldır ilçesinde yer alan ve kışın üzeri buzla kaplanan Aktaş Gölü`nün çözülmesi ile köylüler de otlaklara çıkardıkları hayvanlarını burada sulamaya başladı.

 

           Çıldır ilçesinde yer alan ve kışın üzeri buzla kaplanan Aktaş Gölü'nün çözülmesi ile köylüler de otlaklara çıkardıkları hayvanlarını burada sulamaya başladı.

        Türkiye-Gürcistan sınırındaki yüksek platoda bulunan sığ bir tektonik göl olan ve birkaç küçük dereler ve havaların ısınmasının ardından kar sularıyla da beslenerek su seviyesi yükselen Aktaş Gölü, üzerini kaplayan buz kütlesinin de erimesinin ardından bölgede hayvancılık ile uğraşan köylülerin su ihtiyacını karşılıyor.
Çıldır'a bağlı Öncül köyünde besicilik yapan Cahit Bingöl, yaptığı açıklamada, her yaz otlaklardaki hayvanların su ihtiyacını Aktaş Gölü'nden karşıladıklarını belirterek, yine aynı sistemi uyguladıklarını ifade etti.
Başka imkanlarının olmadığını, kışın da gölün üzerini kaplayan buzu kırarak hayvanlarını sulayabildiklerini anlatan Bingöl, "Bizim için en ideal sulama alanı Aktaş Gölü'dür. Her yaz dönemi Aktaş Gölü'nden hayvanların su ihtiyacını karşılıyoruz. Kolay ve rahat oluyor bu ortam. Hayvanlar da alışmış, susadığı zaman göle geliyorlar" dedi.