BU KÖYDE KITLIK HİÇBİR ZAMAN YAŞANMIYOR

BU KÖYDE KITLIK HİÇBİR ZAMAN YAŞANMIYOR

Ot ve samanda yaşanan kıtlık her köyü etkilerken, Akçakale köyü ot sıkıntısını her yıl aynı şekilde çözüyor.

          Ot ve samanda yaşanan kıtlık her köyü etkilerken, Akçakale köyü ot sıkıntısını her yıl aynı şekilde çözüyor.

    Akçakale köylüleri yaylalarında bulunan ve sarı çayır dedikleri yeri biçerek her yıl hayvanlarının kışlık yiyeceklerini fazlasıyla çıkarıyorlar. Yaklaşık 5000 dönüm olan sarı çayırdan her yıl 200-250 ton ot biçilip yığılıyor. Sarı çayırı her yıl biçtiklerini belirten Akçakale köyü muhtarı Memili Cimşit yaptığı açıklama ;
     ''Muhtarlığa seçildiğim 2004 yılından beri yaylamızda bulunan sarı çayırı biçtiriyorum. Benden önce bu yer satılıyor ve köye hiçbir katkısı olmuyordu. Şimdi ise 2004 yılından beri köyüm bu arazi sayesinde hiçbir kıtlıktan etkilenmiyor. 5000 dönüm olan sarı çayırdan her yıl 200-250 ton civarında ot biçiliyor. Paylaşımı yaparken hiç kimsenin haksızlık yaşamaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu paylaşımı köyümüzde ikamet eden ve hayvancılıkla uğraşan köylülerimiz arasında eşit bir şekilde paylaştırıyoruz. Gurbette yaşayıp, köyümüze yazları gelen yazlıkçılara kesin kes pay vermiyoruz. Çünkü muhtarlık olarak amacımız köylümüzün ot ihtiyacını karşılamak'' dedi.
     Her yıl ot ihtiyaçlarını karşılamak için biçtikleri bu yeri korumakta oldukça sıkıntı yaşadıklarını da belirten muhtar Cimşit, '' Kars Arpaçay'a bağlı komşumuz olan Kakaç köyü her yıl özellikle yaylamıza sınır olan yerlerini Iğdırlılara satıyor. Bu yıl yaklaşık 8-10 arasında koyuna satmışlar. Yaylamızın sınırında çadır köy kurulmuş durumda. Muhtarlık olarak her ne kadar yerlerimizi korumaya çalışsak ta özellikle geceleri yayla sınırımıza geçip yerimizi otlatıyorlar. Bununla ilgili gerekli mercilere şikayette bulundum. Ben köylüm ot sıkıntısı çekmesi diye uğraşırken, adli mercilerin de şikayetimizi dikkate alıp, bir an önce gerekeni yapmasını istiyorum'' dedi.