BORCALIDA 3 ÜLKE TÜRKÜ BİRARAYA GELDİ

BORCALIDA 3 ÜLKE TÜRKÜ BİRARAYA GELDİ

Çıldır Manşet Gazetemizi temsilen ve İHA Muhabiri olarak festivale davetli olarak katılan Ahmet Rıfat Vural Borçalı da ki düzenlenen festivaldeki izlenimlerini bizimle paylaştı.

        Çıldır Manşet Gazetemizi temsilen ve İHA Muhabiri olarak festivale davetli olarak katılan Ahmet Rıfat Vural Borçalı da ki düzenlenen festivaldeki izlenimlerini bizimle paylaştı. 

      Bu yıl 4. Düzenlenen Borçalı Elat Festivaline Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye'den Türk soydaşlar katıldı. Gürcistanın Borçalı bölgesinde yaşayan yaklaşık 500 bin Türkün dünya Türkleri ile bir araya gelme çalışmalarının harmanlandığı, örf adet ve ananelerin yaşatılmaya çalıştığı festival güzel görüntülere sahne oldu. Dumaisi yaylasına yapılan festivale katılımda yoğundu.
      Borçalı İctimai Cemiyeti Dernek Başkanı Zalimxan Memedli'ye düzenlenen Borçalı Türklerinin Elat Medeniyet Gününde yaptığı konuşmada sık sık alkışlanarak sevgi gösterisi gösterildi. Başkan Memedli yaptığı konuşmada, Borçalı Türklerinin Elat medeniyeti  günü yayla festivali ile bağlı etraflı bilgi vererek: "Borçalı" İctimai Cemiyetinin esas maksatı ve vazifeleri Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan devletleri arasında dostluk ve mehriban komşuluk ananelerinin inkişafına yardımcı olmakdan, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcü halklarının karşılıklı bütünleşmeleri, toplanmaları, kuvvetlerini seferber ederek, Gürcistan da yaşayan Türklerin, hepsinin Türkiye ve Azerbaycan da yaşayan Gürcülerin medeni-sosyal ve diger problemlerinin çözümüne katkı sunmaktan, cemiyette barış, çözümlülük, Yurt sevgisi prensiplerinin tebliğini hayata geçirmekten, her üç devlet ve halk arasında sağlam dayanaklar üzerinde kurulan manevi köprü rolünü oynamaktan, Kafkaz da birlik ve beraberlik için gerekenleri hayata geçirmekten ibarettir.''dedi. 
     Konuşmasına devam eden Başkan Zalımxan Memedli ''Hayata geçirdiğimiz uğurlu tasarılardan biri her yıl Temmuz ayının 26 sında geçirilen "Borçalı Türklärinin Elat Mädäniyyäti Günü" yayla festivalidir. Binlerce insanin iştirak edeceği tedbir Borçalı-Türk folklorunun ve unutulmakta olan "Elat" medeniyeti elementlerinin tebliği bakımından faydalıdır. Aynı zamanda Türk dünyasının dikkatini bu kädim Türk yurduna yöneltmek, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye strateji müttefikliğinin vacipliğini tebliğ etmek de esas hedeflerdendir".
      Borçalı bölgesinde Dumaisi yaylasında düzenlene festivale ilgi yoğun olurken Türkiyeden Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Efkan Öğüt,Gücistan Tiflis Büyükelçiliğinden Din İşleri Muşaviri Ahmet Erdem ve birçok akademisyen ve davetli katıldı.
     Dumanisi yaylasında yapılan festivalde konuşmacıların yanı sıra bir çok yöresel sanatçı sahne aldı. Sarvan Folklor ekinin gösterisi büyük beğeni toplarken, özellikle at yarışları ilgiyle izlendi. Yapılan Güreş, bilek güreşi, Türk dövüş sanatları gösterileri ilgiyle izlenirken dereceye girenlere kupa ve madalyalar verildi. Yöresel yemeklerin de tanıtımı yapıldığı stantlarda Türk gelenek ve göreneklerine uygun sunumlar yapıldı.