www.cildirgoyce.com

BİG BANG (Büyük Patlama)

BİG BANG  (Büyük Patlama)

Evrenin oluşumuna

 

   Evrenin oluşumuna ilişkin en sağlam ve kabul gören teorilerden biridir; belki de en önemlisidir. Yoğunlaşan ve hızlı parçacıkların birbirleriyle çarpışmaları sonucunda artan enerjiyle muazzam bir patlama oluşmuş ve şimdiki galaksiler ve galaksiler arası ortamın oluşmasına neden olmuştur. Peki, bu nasıl gerçekleşmiştir?
   Teoriye göre; Evren ilk saniyenin milyonda biri zamanında iken yoğun halde bulunan bir nokta gibiydi. Bu noktanın içinde paracık ve anti parçacık oluşmuş ve bunların arasında yoğun çarpışmalar yaşanmaktaydı. Hala gerçekleşmekte olan bu çarpışmalar ile parçacıklar birbirlerini yok ederler. Çünkü anti parçacıklar bildiğimiz parçacıkların zıt işaretli olanlarıdır. Örneğin elektron negatif yüklü iken onun antisi pozitron pozitif yüklüdür. Bu iki parçacık çarpıştığında birbirlerini yok ederek ışığı oluşturan fotonu oluştururlar. Bu çarpışmaların sonucunda evreni oluşturacak olan sonsuz yoğun, sıcak noktacık büyümeye başlaması için bir kıvılcım gerekliydi. Bu kıvılcım da aynı şişmekte olan bir balonun, basınca dayanamayıp patlaması gibi açılmasına ve muazzam bir hızla parçacıkların püskürmesine neden olmuştur. Bu hızla genişleyen evren sırasıyla elementleri, maddeyi, yıldız ve galaksileri oluşturdu.
   Bu oluşumun günümüzden 14 milyar yıl önce gerçekleştiği düşünülmektedir. Tabi bu olgunun etkileri hala sürmektedir. Evrenin bu patlama anındaki genişleme hızı hala devam etmekte ve bundan dolayı da sıcaklıkta düşme görülmektedir. Bu genişlemeye neden olarak da karanlık enerji gösteriliyor. Karanlık enerjinin uzay boşluğunu dolduran madde olduğu ve evrenin bunun üzerinde genişlediği varsayılıyor. Bu madde evrenin yüzde 72 sini oluşturduğu sanılıyor, ancak hakkında herhangi bir keşif yapılamadı.

´´ Sorgulama ve hesap sorma yeteneğini yitirmişsen, esaretin kaçınılmaz, geleceğin karanlıktır. ´´

İsa Orhan / Çıldır Manşet