BARAJLAR NE KADAR ETKİLİ

BARAJLAR NE KADAR ETKİLİ

Dünyanın bile küresel ısınmadan..

   Dünyanın bile küresel ısınmadan etkilendiği şu günlerde, Ardahan´da yapılan barajların etkileri tartışılıyor. Birileri para kazansız diye delik eşik edilen derelerden toplanan karasal suların barajlardan toplanması sonucu kışın kuru ve soğuk ayazların çıkmasına neden olurken, yazın ise yağan aşırı yağmurlardan dolayı bitki verimi düşüyor. 

   Geçtiğimiz yılarda Ocak ayında Ardahan´ın bazı bölgelerinde kar kalınlığı 2 metreye ulaşırken, bu yıl aynı bölgede kar kalınlığı 25 cm´ de kaldı. Akıllara ani iklim değişikliğine bölgede artan barajların mı sebep olduğu geldi. Takvimler Ocak ayını gösterirken, Ardahan´da hava durumu Nisan aylarını aratmıyor. Ardahan genelinde 1 Ocak tarihinde başlayan kar yağışı birkaç gün etkili oldu. Kar, yerini gece kuru soğuğa bırakırken gündüzleri ise bahardan kalma güneşe bıraktı. Ardahan´ın ikliminde ki ani değişikliğin nedeni bilinmezken, akıllara küresel ısınmanın yanı sıra, Ardahan´da artan sulama göletleri, özel ve HES barajları iklimi aniden değiştirebilir mi sorusu geldi. 

   Yanlızçam kayak merkezinde geçtiğimiz yıl aynı tarihlerde kar kalınlığı 2 metreyi bulurken, bu yıl 25 cm´ de kaldı. Ardahan´ın en yüksek noktalarından biri olan Yalnızçam bölgesinde bulunan kayak merkezi, her yıl kayak severlerin uğrak mekânı olurken, bu yıl etkili olmayan kar yağışlarından dolayı Yanlızçam kayak merkezi kayak severlerin yüzünü güldürecek şekilde hizmet vermeye başlamadı.

  Bölgesel iklim değişikleri ile ilgili yapılan birçok araştırmada ani iklim değişikliklerine küresel ısınmanın yanı sıra bölgede faaliyete geçen, Açılımı ?Hidroelektrik Santral´ olan HES barajları ve sulama göletlerinin etkileri gösteriliyor. HES barajlarının, yapıldığı bölgelerde ılımanlaştırıcı bir etkiye sahip olduğu, nem oranının artmasına neden olarak kış aylarında kar yağışını azalttığı hatta bazı bölgelerde kar yağışının tamamen kesilmesine neden olduğu biliniyor. HES barajlarının doğaya ve iklim üzerinde birçok olumsuz etkisinin gözler önüne serildiği araştırmalarda, artan ağaç kesimleri, metrelerce hatta bazı bölgelerde kilometrelerce akarsuların borularla suyun biriktirildiği yere doğru taşınmasının canlı popülasyonunu olumsuz yönde etkilemesi hatta yok edecek düzeye getirilmesi gösteriliyor.

   Yapılan araştırmalarda Bölgenin iklimi üzerinde ise olumsuz etkileri olduğu bilinen HES barajlarının, bölgede ılımanlaştırıcı bir etkiye sahip olduğu ve nem oranının artmasına neden olarak kış aylarında kar yağışlarını azalttığı hatta bazı bölgelerde kar yağışını tamamen kestiği açıklanıyor. Ardahan´da Kayabeyi Barajı, Köroğlu Barajı, Merekler Regülatörü ve Algölü HES, Hanak HES, Söğütlükaya (Posof 3) HES sulama göletleri bulunuyor.