AYMAZLIKTA BİR YERE KADAR!

AYMAZLIKTA BİR YERE KADAR!

Dernekler sosyal ve kültürel yaşamın...

  Dernekler sosyal ve kültürel yaşamın bir parçası, yardımlaşma, dayanışmanın ve birleşmenin de lokomotifi durumundadırlar. Bu lokomotif olma görevleri, derneklerin asli görevleridir. Evet genel durum bu ama gör ki, işleyiş böylemi? Tabi ki hayır. Bu işleyişe uygun davranan dernekler yok mu? Tabi ki var ve onları tenzih ediyorum. Elbette sözüm onlara değil.
   Son günlerde derneklerde ortaya çıkan, biri diğerini yeme, paçadan yakalayarak aşağıya çekme, uçurumun kenarından aşağıya itme, sosyal medyada biri diğerini aşağılamaya çalışma savaşları sürüp gidiyor. Ben istiyor ve diliyorum ki, bu tür savaşlar yerine proje savaşları yapsalar, etkinlik yarışlarına girseler, hangimiz daha çok fikir, bilgi ve yardım üretirizin hesapları peşinde olsalar!... Ama neredeeee!...
   Kardeşim meşhur bir atasözümüz vardır:´´ Bükemediğin bileği öpeceksin.´´ Yani bir şey üretemiyorsan gölge etmeyeceksin. Üretene mani olmaya çalışmayacaksın. Elinden geliyorsa ona destek olacaksın. Takdir edeceksin. Ne güzel işte senin bölgen için senin yapamadığını bir başkası yapıyor. Yapan da senin insanına yapmıyor mu? Başka bir ülkeye mi hizmet ediyor? Başka bir ülkenin mi tanıtımını yapıyor? Hayır . O halde ?´ben yapamıyorum sen de yapma´´ demeyeceksin. Sen de çok çalışacak, çok koşacak, çok yorulacaksın ve onun ürettiğini sen de üreteceksin.
   Şimdi gelelim sadede. Ankara´ da malum birkaç yıldır yapılan KAI tanıtım günleri ile İstanbul´ da yapılan KAI tanıtım günleri yıllardır ayrılmaz üçlü olan Kars-Ardahan-Iğdır için önemli tanıtım etkinlikleri, olarak yerini korumaktadır ve de amaca uygun yapıldığını düşünmekteyim. Bu anlamda ister İstanbul´ da olsun, ister Ankara´ da olsun bu etkinlikleri organize edebilen kuruluşlarımızı kutluyorum. Gerçekten her üç ilimizin de ülke genelinde tanıtımına çok büyük katkıları olmaktadır. Ha öncelikle şunu belirteyim; keşke her üç il de bu etkinlikleri ayrı ayrı yapabilselerdi. Ancak, şunu da biliyorum ki bu tür bir etkinliği hiçbir il STK´ sı ve örgütlerinin yapma şansı yoktur. Bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Çünkü, şu an hiçbir dernek bu işi tek başına yapabilmeye muktedir değildir. Tek başınayı bir kenara bırak, üç derneğin bir araya gelme basireti de yoktur. O halde, KAI´ ler bu işi yapamaz, yapmamalı vb. teraneleri çalan kuruluşların bu tür bir etkinlik yapmak için herhangi bir yere başvuruları var mıdır ya da olmuş mudur? Elbette ki hayır, olmamıştır. Olamaz da. Çünkü, bu tür bir etkinlik yapabilmek, bol keseden atmak, sosyal medyadan da yapıyormuş gibi görünmek ve biri birini aşağılamakla olmuyor. KAISİAD gibi çıkacaksın ortaya çalışmanı yapacaksın, belgelerini de yayınlayacaksın ki o zaman inandırıcı olasın. Yoksa yalan dolanla halkı kandırmaya çalışmayacaksın.
   Neymiş efendim, Valiler, Belediye başkanları, esnaflar vs. katılmıyorlarmış da, yok kimse KAI´ leri dikkate almıyormuş da, bilmem nerenin fedaisi ve yetkilisi benim de, benden başkasını dikkate almayacaksın da ? Bilmem neler neler!... Kardeşim önce siz bir kendinize, kurumunuza bir bakın bakalım, sizi kim ciddiye alıyor, size kim değer veriyor. Öyle basit ziyaretlerle, belli yerlerde resimler çektirerek sosyal medyada paylaşımlar yapmakla bu işler olmuyor kardeşim. Laf üretmeyeceksiniz, iş üreteceksiniz iş. Önce üstlendiğiniz kurumların borcu harcı olmayacak, başkalarının akıtmasıyla ayakta durmaya çalışmayacaksınız, laf üretip iş yaptım diye haklımızı da kandırmaya çalışmayacaksınız. Zaten halk her şeyi hem görüyor, hem de biliyor. Hiç kimse merak etmesin, halk her şeyin farkında. Yönetimlerinizde 20-25 kişilik kadrolar gösterip, üç beş kişiyle dernek yönetmeyeceksiniz. Şunu iyi bilmelisiniz ki; işlevini yitirmiş, inandırıcılığını kaybetmiş kurumlar halkın gözünde yok hükmündedir.
   Yapılan etkinliklerde niceliğe bakmayacaksınız, önemli olan niteliktir, kalitedir onlara bakacaksınız. Kimin ya da kaç kişinin katıldığı çok ta önemli, değildir. Yapılan etkinlik amaca hizmet etti mi? Siz ona bakacaksınız. Yüzlerce Ardahan derneği, elliye yakın Kars derneği, onlarca Iğdır derneği, federasyonlar hadi sizi görelim, gelin bir araya ortak paydalarınız Ardahan-Kars-Iğdır için ayrı ayrı bir tanıtım günü düzenleyin de beni de yanıltın, mahcup edin. Ben de tüm ülkemin önünde sizlerden özür dileyeyim. Şayet bunu başaramazsanız da bari gölge etmeyin, moral bozmayın, köstek olmayın destek olun. Bırakın yapabilenler yapsın. ?´Reklamın iyisi kötüsü olmaz.´´ Diye bir söz vardır. Ünlü atasözümüzün dediği gibi ?´Gölge etme, başka ihsan istemem.´´ Aymazlıkta artık bir yere kadar olsun.
 
Yaşar GELER
Uz. Eğitimci-Yazar