ATALAY´DAN NEVRUZ AÇIKLAMASI

ATALAY´DAN NEVRUZ AÇIKLAMASI

Orta Asya´dan, Ortadoğu´ya...

   Orta Asya´dan, Ortadoğu´ya ve Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.
   Ak Parti Ardahan Milletvekili ve İslam İş Birliği Teşkilatı Parlamento Birliği Türk Grubu Başkanı Prof. Dr. Orhan Atalay, sosyal medya hesabı twitter hesabında yaptığı açıklamada; ?Sadece hobi olsun diye beslediği İki Özel Yılanı için her gün iki Kürt gencin kafasını kesen Kral Dehak mı? Yoksa 40 yıldır İki Beyaz Efendisi için her gün onlarca Kürt çocuğu fantastik vaatlerle ölüm tarlalarına süren Kandil Konseyi mi daha zalim? Nevruz yakın olsa gerek? dedi.
    21 Mart Nevruz Bayramı nedeniyle Milletvekili Atalay, HDP Grup Önerisi hakkında TBMM kürsüsünde şu açıklamalarda bulundu.
   Atalay: ?Nevruz´un bütün toplumlara, bütün haklara, özellikle ülkemize hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. İnsanlığın zifiri bir karanlıkta tir tir üşüdüğü bir dünyada yeni bir güne, yeni bir güneşe, yeni bir ışığa ve yeni bir ateşe ne kadar muhtaç olduğu ortadadır. Bütün kültürlerde iyilikler ışıkla, nurla kötülüklerde karanlıklarla, zulümatla simgelenir anlatılır. Çünkü Işık iyiliği, barışı, adaleti, kardeşliği, hak ve hukukun üstünlüğünü, refahı, insanca kardeşçe hakça paylaşmayı, dayanışmayı, birlikte var olmayı ve yarınlara birlikte yürümeyi temsil eder. Karanlıklar ise her türlü kötülüğü, kavgayı, haksızlığı, ötekini yok etmeyi, savaşı ırkçılığı, sömürüyü, emperyalizmi, düşmanlığı, kini, çatışmayı, ötekisini ret ve inkar etmeyi ifade eder.
Nevruz esasında bu bağlamda konuşacak düşünecek olursak, her türlü kötülükten iyiliğe yönelmek dini ifade ile tövbe etmektir.
    Kölelikten, özgürlüğe, zulümden, adalete, yokluk, yoksulluktan, refaha, düşmanlıktan dostluğa, savaştan barışa çıkışı ifade eder. Nevruz aynı zamanda değişimi farklılığı yenilenmeyi, yeniliği icat etmeyi ve yenilikleri keşfetmeyi de ifade eder. Çünkü yeni şeyler, yeni sözler, yeni yollar icat etmek, bizim yarınlarımızı kurtaracak yegane usuldür metodolojidir.
     Bundan olsa gerek ki değerli düşünür ünlü Sufi Mevlana; ?Her gün bir yerden göçmek ne iyi, her gün bir yere konmak ne güzel, bulanmadan donmadan akmak ne hoş, dünle beraber gittik cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım.?
     Çünkü bugün kendisini yenilemeyen, yeni şeyler düşünemeyen, yeni şeyler konuşamayan, yeni şeyler denemeye cesaret edemeyen birey ve toplumların kaderi yarınlara yenilmek olacaktır. Bu bireyin de toplumunda kaderidir. Dolayısıyla kaderimizi iyileştirmek ya da daha da kötü kılmak kendi irademizde, kendi elimizde ve kendi cesaretimizdedir. Nevruzu bu manada anlamak lazımdır. Ben bu vesileyle bütün Ortadoğu´nun, Balkanların ve Orta Asya halkının Nevruz Bayramını kutluyorum? şeklinde konuştu.