AŞIKLIK GELECEK NESİLLERE AKTARILMALIDIR

AŞIKLIK GELECEK NESİLLERE AKTARILMALIDIR

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars Belediyesi tarafından 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı’nın renkli görüntülere sahne olduğunu söyledi ve “Aşıklık geleneği bir bakımdan da bu bölgenin ç

 

 
         Kars Valisi Ahmet Kara, Kars Belediyesi tarafından 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı’nın renkli görüntülere sahne olduğunu söyledi ve “Aşıklık geleneği bir bakımdan da bu bölgenin çileli, meşakkatli, bolca savaşların yaşandığı bir bölgede insanların dertlerini dile getirme yöntemidir.” dedi.
       Aşıklığın fikirleri sadece bir alanda belirtme anlamına gelmediğini belirten Vali Kara, “Aşıklık yoksulluktan, savaştan, inançtan ve bir güzele meyletmekten de bahsediyor. Bugün Karacaoğlan’ın şiirleri okuduğumuzda güzele söyleyemediklerini, kafasındaki, hayalinde ki, güzeli tasvir ederek o güzele sazıyla, sözüyle bir şeyler söylüyor. Dolayısıyla topluma bir mesaj veriyor. Dolayısıyla aşıklarımız geleneklerimizi bu şekilde yansıtmışlardır.  Aşıklık bir yerde de aslında eski bir Türk geleneğidir. Türkler nasıl ki İslam’ı kabul ederken bütün müesseselerini İslam’a uydurmuşlarsa da aşıklık geleneğini de güzelce dönüştürmüşlerdir.  Kars’ta bu meşakkatli zamanlara Aşık Şenlik ve Kağızmanlı Recep Hıfzı Ruslara karşı hem söylemiş ve onlara karşı mücadelede etmiştirler. Yani aşıklar ülkenin ulusal değerlerini, her türlü geleneklerini korumak ve devam ettirmek için ellerinde gelenleri yapmışlardır. Aşıkların çırak yetiştirme gayreti içinde olmaları gerektiğini de ifade eden Vali Kara, “Şu andaki aşıklarımız bu geleneği gelecek nesillere iyi bir şekilde aktaramazlarsa korkarım ki binyılladır devam eden aşıklık geleneği sekteye uğrayabilir. Bu nedenle gelecek kuşaklara ve genlere bu geleneği vermeliyiz. Eskiden her aşığın mutlaka birkaç tane öğrencisi oldurdu.  Şu anda da bu bayrama gelen genç aşıklarımızın olmadığını görüyoruz.’’ dedi.