AŞIKLAR DÜĞÜNLERE RENK KATIYOR

AŞIKLAR DÜĞÜNLERE RENK KATIYOR

Çıldırlı aşıklar, yaz aylarında gerçekleştirilen

      Çıldırlı aşıklar, yaz aylarında gerçekleştirilen çeşitli festival, düğün, tören, şenlik ve anmalarda aşıklık geleneğini yaşatmaya çalışıyor.

        Ardahan`ın Çıldır ilçesinde yöresel düğünlere davet edilen aşıklar, düğünlere renk katıyor. Aşıklar, düğün çadırında karşılıklı atışmalarla misafirlere doyumsuz anlar yaşatıyorlar. Genç aşıklardan Ercan Şimşekoğlu, "Bizde bu geleneğin bitmemesi için çaba sarf ediyoruz. Çünkü bu yöreden bu sanatı yaşatanlar, kurucuları gelmiş geçmiş ve biz de onların döküntülerini toplamaya çalışıyoruz. Bir nebze de olsa katkımız oluyorsa ne mutlu bizlere. Allah bu emeğe gönül veren herkesten razı olsun. Bitmemesi için herkesin bu mesleğe el atması lazım ve inşallahta bitmez" dedi.

       Aşık Gökmen Dursunoğlu ise, "Aşıklık yöremizde son 15 yıl öncesine kadar usta çıraklık ilişkisi ile devam etmekteydi. Bizlerde bu kültürün belki de son çağı olacağız. Gelecek nesiller bizden sonra bu kültüre fazla eğimli değil. Bu işe batı müziği, televizyonlar ve medya büyük sekte vurdu. Yöre düğünlerinde bu gelenek yüzyıllardır devam ediyor. Rahmetli Aşık Şenlik Baba`nın yöresidir burası. Eski adı Çamdıra, yeni adı Taşdeğirmen köyüne geldik ve burada eski köy usulü değil de kurulan çadırlarda modern bir şekilde aşıklığımızı o eski havasıyla, eski kokusuyla devam ettirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

        "Aşıklar toplumun, halkın konuşan dili, gören gözü, duyan kulağıdır" diyen Dursunoğlu, "`Eski zamanda aşıklar toplumda medya olmadığı için bir taşıyıcı, bir haberci olarak görev yapmışlar. Aşık Şenliği ele alırsak buralarda 93 koçaklamasını söylemiş, "Ehli İslam olan işitsin bilsin can sağ iken yurt vermeyiz düşmana, isterse Uru set ne ki var gelsin can sağ iken yurt vermeyiz düşmana` sözünü hatırlatarak Aşık Şenliği ve tüm rahmetli olan üstatlarımızı rahmetle anıyoruz" şeklinde konuştu.

       Dursunoğlu, bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan yöre halkına, medyaya ve ilgi duyan herkese teşekkür etti.