ARÜ`DEN DOKTOR ARILAR PROJESİ

ARÜ`DEN DOKTOR ARILAR PROJESİ

‘Doktor Arılar’ projesi Ardahan Üniversitesi ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Müdürlüğü arasında imzalanan işbirliği protokolü ile hayata geçti.

 

         Ardahan Üniversitesi (ARÜ), arıcılık sektörünün başlıca sorunlardan biri olan ve çileklerde önemli verim kayıplarına yol açan kurşuni küf (Botrytis cinerea) hastalığının biyolojik mücadelesinde çevre dostu “Doktor Arıları” kullanacak. ‘Doktor Arılar’ projesi Ardahan Üniversitesi ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Müdürlüğü (TAGEM) arasında imzalanan işbirliği protokolü ile hayata geçti.

      ARÜ ve Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu işbirliğinde Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında CORE ORGANIC II ERA-NET’e hazırlanan ve “Doktor Arılar” adıyla bilinen “Organik Tarım Sistemlerinde Tozlaşma ve Biyolojik Mücadelenin Geliştirilmesi” başlıklı projenin protokolü Ardahan Üniversitesi Âşık Şenlik Konferans Salonu’nda 17 Mayıs 2012 tarihinde imzalandı. İmzalanan bu protokolle 7 ülke (Finlandiya, Almanya, Belçika, Estonya, İtalya, Slovenya ve Türkiye) tarafından hazırlanan, 3 yıllık ve 70 bin Avro bütçeye sahip olan proje hayata geçmiş oldu.

ÇEVRE DOSTU BİYOAJAN ARILAR

      Törende proje hakkında bilgi veren ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Eken, son dönemlerde tarımsal ilaçların çevreye verdiği zararlar nedeniyle insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından zararsız yöntemler üzerine çalışmalar yapıldığını ve bu yöntemlerden birinin de kabul edilen projede kullanılacak olan ‘biyoajanlar’ olduğunu belirtti. Eken, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Bu projede fonguslarımız ve yaprak haline getirilmiş, çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyen biyo-yapraklarımız var. Biz bu yapraklarımızı arılar vasıtasıyla çileklerde önemli hastalık olan ‘kurşuni küf’ hastalığını engellemek amacıyla kullanacağız. Biyoajan olan arılarımız hem bu hastalığın gelişmesini önleyerek verimi arttıracak hem de tozlaşma ile bitkiler yeteri kadar döllenme sağlarsa ürün homojen olacak. Böylece hem hastalık önlenecek hem de tozlaşma sayesinde ürünlerin homojenliği artacak.”

     İmza töreninde bir konuşma yapan Ardahan TAGEM Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, AB 7. Çerçeve Programı kapsamı hakkında bilgi verdi. Tulgar, Türkiye’nin 6. Çerçeve Programı kapsamında AB projelerine katıldığını ve 6. Çerçeve Programı kapsamında 14 projenin kabul edildiğini belirtti. 7. Çerçeve Programı kapsamında da 15 projenin kabul edildiğini sözlerine ekleyen Tulgar, sözlerine söyle devam etti: “2007 yılında başlayan 7. Çerçeve Programı 2014 yılına kadar devam edecek. Türkiye AB projelerine 400 milyon Avro gibi bir bütçe aktardı ve aktarılan bu bütçenin üretilecek projelerle kullanılması gerekiyor. 6. ve 7. Çerçeve Programları kapsamında bahsettiğim projelerin 11 tanesi ERA-NET kapsamındaki projelerdir. Bu 11 projenin ikisi de CORE ORGANIC II projesidir. Bu projenin biri de bugün üzerine konuştuğumuz ve işbirliği protokolü imzalayacağımız projedir. Bu proje sayesinde Ardahan Üniversitesi ve TAGEM arasında bir işbirliği başlayacak ve bu işbirliği inanıyorum ki ilerleyen yıllarda gelişerek devam edecek.” dedi.

‘ÜNİVERSİTELERİN GÖREVİ SADECE TEORİK BİLGİLER VERMEK DEĞİL, HAYATIN YÜZÜNE SİNEN ANLAMLARI OKUMAKTIR’

     Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, yaptığı konuşmasında üniversitelerin 50 yıllık sürecine bakıldığında teorik çalışmalar yapan ve hayata bir şeyler katmayan, hayattan kopuk yapılar oldukları şeklinde eleştirildiğini belirtti. Üniversitelerin hayata katılmalarında, geliştirilen projeler ve AR-GE kaynaklarının açılmasının büyüköneme sahip olduğunu vurgulayan Korkmaz; “Üniversitelerin projeleri AR-GE kaynakları ile desteklenirse onlar da hayata katkı sunmaya başlarlar. Böylece gerçek anlamda hayata katkı sundukları ve çevreyi değiştirdikleri görülebilir. Üniversiteler sadece teorik bilgiler veren, araştırmalar yapan kurumlar olmamalı; üniversitelerin asli görevi hayatın yüzüne sinen anlamları okumaktır. Suyun içindeki ışığı, çiçeğin içindeki şifayı bulmak üniversitelerin görevidir. Üniversitelerin en son yapacağı iş dersi vermektir; asıl görevi projeler üretmek, bu projelerle hayata katkı sunmaktır. 3 yıllık bir üniversite olarak bizim ayağa kalkış noktamız budur. AR-GE çalışmaları bu toprakların yüzüne sinen anlamları okuma çalışmalarıdır. Bugün bizi bir araya getiren proje de böyle bir projedir. Bu projenin bölgemize ve insanlığa önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

    Törende Bakanlık Müşaviri Doç. Dr. Şahin Anıl, Ardahan TAGEM Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, TAGEM Koordinatörü Dr. Ayşen Alay Vural ve projenin tarafları olan Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Eken ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Hüsrev Öz hazır bulundu.

    Konuşmalar sonrasında Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve TAGEM Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar ikili işbirliği protokolünü imzalandı.