ARÜ DIŞ TİCARET TOPLANTILARI SONA ERDİ

ARÜ DIŞ TİCARET TOPLANTILARI SONA ERDİ

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi`nin düzenlediği `Dış Ticaret Bilgilendirme Toplantıları`, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Gürcistan-Ahıska Devlet Ü

 

 

     Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin düzenlediği 'Dış Ticaret Bilgilendirme Toplantıları', Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Gürcistan-Ahıska Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tina Gelaşvili ve Ahılkelek Devlet Yüksek Eğitim Kurulu Rektörü Prof. Dr. Roin Kavrelişvili'nin ARÜ Aşık Şenlik Konferans Salonu'nda yaptığı kapanış konuşmalarının ardından sona erdi.
     Dış Ticaret Bilgilendirme Toplantıları'nın son gününde; Gürcistan-Ahıska Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tina Gelaşvili "Gürcistan Pazarı", Türkgözü Gümrük Müdürlüğü'nden Uzman Solmaz Güntemur "Dış Ticaret Mevzuatı" ve "İhracat Teşvikleri", Öğr. Gör. Ömer Cenap Özdemir "Uluslararası Pazarlama ve Reklam" konularında birer sunum yaptılar.
"TİCARETİN OLMADIĞI YERDE GELİŞME DE OLMAZ"
      Son gün programında kısa bir konuşma yapan Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Ardahanlı işadamı ve esnaflarının dış ticaret hususunda karşılaştıkları sorunları dile getirmeleri gerektiğini söyleyerek bu sorunlara; valilik, üniversite ve belediye olarak nasıl çözümler üretilmeye çalışılacağını vurguladı. Rektör Korkmaz: "Dünyada bu kadar çok sınıra sahip olup, sınır ticareti yapmayan çok az bölge vardır. Bu açmazdan kurtulmalıyız; çünkü ticaretin olmadığı yerde gelişmede olmaz. Ticaret hayatının olmadığı bir yerin uzun süre yaşaması mümkün değildir. Hayatın dinamizmini bir yerde devam ettiren unsur ticarettir. Bu bakımdan bu toplantılarda yapısal, idari ve hukuki sorunlarımızı gündeme getirmeliyiz. Bu sorunlar üzerine tartışmalı, kurumlarımız bünyesinde çözülebilecek olanları çözmeli, çözülmesi zor sorunları çözülmesi için ilgili mercilere taşımalıyız" dedi.
     Üç günlük toplantılar hakkında birçok işadamından olumlu mesajlar aldığını söyleyen Rektör Korkmaz, katılımcıların bu toplantıları "çok faydalı" olarak değerlendirdiklerini belirtti. Sorunların paylaştıkça aşılabileceğini vurgulayan Rektör Korkmaz: "Bizler tüm enerjimizi, tüm tartışmalarımızı sınırımız olan ülkelerle işbirliğimizi arttırmak ve onlarla ticari ilişkilerimizi geliştirmek için harcamalıyız." diye konuştu.
 Ardahan; TÜRKİYE'NİN DOĞU'YA VE ORTA Asya'YA AÇILAN KAPISI OLACAK
     Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'ın ardından kürsüye gelen Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, dış ticaret ve ARÜ tarafından düzenlenen toplantılar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Vali Azizoğlu, bu toplantıların Ardahanlı işadamı ve esnafların dış ticaret konusundaki bilgi ihtiyaçları gereği ortaya çıktığını ve Ardahan Üniversitesi'nin de bu ihtiyacı karşılamak için böyle bir toplantı düzenlediğini söyledi. Toplantıların bundan sonraki süreçte devam etmesi umudu içerisinde olduğunu dile getiren Vali Azizoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Ardahan gelecekte dış ticaret açısından Türkiye'nin gıpta ettiği illerden bir tanesi olacak. Türkiye'nin batıya açılan kapısı nasıl Kapıkule ise; Doğu'ya ve Asya'ya açılan kapısı ise Ardahan olacak. Edirne batıda ne ise Ardahan'da doğuda o olacak. İki ya da üç sene içerisinde Ardahan çok iyi yerlere gelecek. Ülkemizin Gürcistan ile ilişkileri oldukça iyi yerlere geldi. Artık pasaportsuz kullanmadan sadece kimlikle Gürcistan'a giriş çıkış yapabiliyoruz. Bu bakımdan Gürcistan ile ticaret yapamama konusunda herhangi bir endişe duymuyoruz. Üniversitemizin yaptığı bu çalışmanın büyük bir eksiği de giderdiğini ve gidereceğini biliyor, buna inanıyorum".
    Etkinlikte Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy da kısa bir açıklama da bulundu. Köksoy, Ardahan'ın kangren gelen dış ticaret sorununun çözümüne, Ardahan Üniversitesi'nin düzenlediği bu toplantıların katkı sağladığını söyledi. Seminerlerde sunumlar yapan öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve uzmanlar ile katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür etti.
    Toplantılara kayıt yaptıran Ardahan'ın esnaf ve işadamlarından oluşan 22 kişilik katılımcı grup üç günlük eğitim sonrasında katılım belgelerini almaya hak kazandılar. Katılımcılar belgelerini Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ile ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan'ın elinden aldılar. Katılımcılara katılım belgelerinin sunulmasının ardından toplantılarda sunum yapan öğretim üyesi, öğretim görevlileri ve uzmanlara da teşekkür belgeleri takdim edi ldi.
    Üçüncü gün sunumlarının bitmesinin ardından Ardahan Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde tüm katılımcılara yemek verildi.