Ardahanda İlan Alan Gazeteler Denetlendi

Ardahanda İlan Alan Gazeteler Denetlendi

Ardahan, Göle ve Çıldır ilçesinde resmi ilan alan ve yayın hayatını sürdüren gazeteler...

        Ardahan, Göle ve Çıldır ilçesinde resmi ilan alan ve yayın hayatını sürdüren gazeteler, 1 Kasım 2020 tarihinde Basın İlan Kurumu’na bağlanmıştı.  

     Pandemi nedeniyle ertelenen ve 2 yıllık uyum süreci kapsamında denetimlere başlayan Basın İl Kurumu Erzurum Şube Müdürlüğü,  Erzurum, Erzincan, Ardahan, Iğdır, Kars, Ağrı ve bu illere bağlı ilçelerde ilan alan gazeteleri denetlemek için çalışmalara başladılar.

       Denetlemeler için İstanbul BİK Genel Müdürlüğü Kontrol Hizmetleri personeli Doğukan Güventürk,  BİK Erzurum Şube Müdürlüğü personeli Mustafa Köksalan, Ardahan 23 Şubat Gazetesinden Talip Şahin Şirin ve Ardahan Medya Gazetesinden Bedrettin Şuay, ilk önce Göle Haber Gazetesini denetledi. Denetleme ekibi daha sonra Ardahan’da 23 Şubat Gazetesi, Ardahan Medya ve Çıldır Manşet Gazetesini denetlediler. 

     Gazeteleri denetleyen Basın İl Kurumu (BİK) heyeti, gazetelerin yerine getirmesi gereken görevleri ve evrakları incelediler. Resmi evraklar, muhasebe kayıtları ve çalışanlarla ilgili bilgiler kontrolden geçirildi. Yazı İşleri Müdürü, Muhabirler ve sayfa editörlerine gazetelerin işleyişi ile ilgili bilgi soruldu. Her bir gazete için yaklaşık 3 saat zaman harcayan BİK Heyeti, yerel basının sorunları hakkında da çeşitli istişarelerde bulundular. Her bir gazete için 3 kişiden oluşan heyet, yılda bir defa tüm Türkiye’deki gazete ve dergileri denetliyor. Kurul ayrıca, gerekli ikaz ve uyarılarla yapılan faaliyetlerin kanuna uygun yürümesini sağlıyor, gerekirse ceza yaptırımları uyguluyor, hatta resmi ilan hakkının iptaline kadar gidebilen bir yetkiye sahiplerdir. Yapılan denetleme sonrasında kontrol sonuçlarını da ilgili gazete ve dergilerde yayınlayarak eksikliklerinde giderilmesini sağlıyor.

81 İL BİK’E BAĞLANMIŞTI

        Geçmişte resmi ilanlar gazetelere valilik veya kaymakamlıklar aracılığıyla dağıtılırken, Basın İlan Kurumu son yıllarda yaptığı düzenlemelerle bazı illerde kurum şubeleri açarak bu görevi üstlendi. Yaygın medyadan sonra yerel basının da bağlandığı BİK şubelerinin ülke geneline yayıldığı ve 81 ilin tamamının 1 Kasım 2020 itibarıyla Basın İlan Kurumu’na bağlandı.