ARDAHAN DERNEKLER FEDARSOYONU SEÇİMLERİ ÜZERİNE

ARDAHAN DERNEKLER FEDARSOYONU SEÇİMLERİ ÜZERİNE

Büyük başarılar biçin köklü değişiklikler gereklidir. Başarının bir ekip işi olduğu Sivil Toplum Örgütlerinde Başkanlar her ne kadar yol açanlar olsa da iyi bir ekibe sahip değiller ise

 

Büyük başarılar biçin köklü değişiklikler gereklidir. Başarının bir ekip işi olduğu Sivil Toplum Örgütlerinde Başkanlar her ne kadar yol açanlar olsa da iyi bir ekibe sahip değiller ise eskiye nazaran birkaç faaliyet fazlasını yapmaktan öteye gidemezler.

                Bu kapsamda Sayın Güven Doğruyol’un öncülüğünde kurulan Ardahan Dernekler Federasyonu bugüne kadar eksik kalan bir misyonu tamamlamak ve Ardahan Dernekçiliğine çağ atlatmak adına önemli görevleri üstlenmiştir. Federasyon kurulduktan sonra doğal olan olağan emekleme ve yürüme döneminin bitip belli bir süre sonra koşma sürecine girmesiydi ancak nedendir bilinmez hep emekleme döneminde kalan bir federasyon kimliğine saplanıp kaldı. Elbette Ardahan gibi içerisinde birden çok yapıyı ve fikriyatı barındıran zor coğrafyanın zor insanların yaşadığı bir memleket olunca onları kopmalar yaşamadan bir arada tutmak ve birlikte hareket etme refleksi kazandırmak çok da kolay bir şey değil.  Bu nedenle olsa gerek federasyon sürekli bir Başkan ve yönetim değişimine gitmiş ancak değişen hiçbir yönetim insanlarımızın beklediği sıçramayı başaramamıştır. Bu bağlamda iyi niyetle yönetime talip olan Başkanlar ve yönetimler elbette ciddi çabalar ortaya koymuş ama gelinen noktada istenen başarının yakalanmadığı her tarafsız gözle bakan insanımızın malumdur.

                Federasyon her dönemde ciddi bir ekonomik özgürlüğe ve kalkınmışlığa ulaşmamış ve her zaman Ardafed adı ödenmeyen borç ve eksi veren bilançolar ile anılmıştır. Bu konuda yönetsel bir hata mı var yoksa insanlarımızın katılımında mı bir eksiklik var onu sizlerin taktirine bırakıyorum.

                Federasyon hiç beklenmeyen bir anda koltuğunu bırakan Yaşar Geler Hocamızın başkanlığı sonrası adı Ardahan camiasında çok sık duyulan seveninden çok sevmeyeni olan kalemi çok keskin olan gazeteci Fakir Yılmaz’ın yönetimine teslim edilirken yazıp çizilen ve dillendiren ultra büyük projelerin gerçekleşeceği umudu hayli yoğundu.

                Yönetim makamında olan herkesi alabildiğince hatta bazen de öfke patlaması halleri ile eleştiri yağmuruna tutan Fakir Yılmaz büyük projeler dillendirmeye başlamış büyük Ardahan lobisini kurmak söylemini özel uçakla Ardahan’a indirmeye kadar varan adeta çılgın projeler vaat etmişti. Göreve başlar başlamaz birçok toplantı düzenleyen Fakir Yılmaz görev süresi boyunca yaptıkları kadar yapmadıkları ile de eleştiri konusu oldu.

Neleri başardı neleri başaramadı derseniz;

  • Ardahan adının ulusal medyada ve sosyal medyada dillenmesini sağlayan belki de en çok ses getiren başkan oldu.
  • Özellikle Maltepe sahilde yapı büyük Ardahan buluşması ile çok ciddi bir kalabalığı bir araya getirerek önemli bir başarıya imza attı.
  • Yine bu büyük Ardahan buluşmasında açılan stant sayısı ile belki de en büyük stant geliri beklentisini de oluşturmuş oldu.
  • Elinde dosyalar ile makamdan makama koşup sırladığı Ardahan’a dair sorunları ilgili yerlere hatta ilgisi olmayan yerlere bile iletmiştir.

Peki neleri başaramadı;

  • Kendini tanıdım tanıyalı taviz vermediği sert, keskin ve her an tartışma yaratacak tarz ve üslubundan asla taviz vermediği için toplumda ciddi bir antipati yarattı.
  • Ekip çalışmasından ziyade baskın karakteri ile her şeyde kendisi olmak istediği için birçok projesi yarım kaldı yarım kalmayanlar ise bu özelliği ile kendini ortaya atınca göze ve kulağa hoş gelmeyen görüntülere neden oldu. Örnek sahnede sunum yapan sunucu konuşurken koşturup elinden çekip alırcasına mikrofonu alıp o an aklına gelenleri söylemesi, programda kürsüde sunum görevi verdiği insanları bir kenara çekip tek başına bu işi yapmaya kalkması.
  • Sürekli gergin halleri ve her an patlayacak bir bomba gibi gerginliği arttıran tavırları ile girdiği her topluma da o gerginlik havasını egemen kılan mizacı.
  • Hep eleştirmeye alışmış olmanın rahatlığı ile eleştirilmeyi asla kabul etmemesi.
  • Belki de en büyük eleştirildiği konu tarihin en büyük Ardahan buluşmasının neticesinde ortaya çıkan ekonomik tabloyu kendisi de bir gazeteci olmasına rağmen doğru ve şeffaf bir şekilde Ardahan kamuoyu ile paylaşmaması ve bu konuda rakam ve belgeler yerine slogan ve söylemler ile konuyu geçiştirmesi. Oysaki bu konuda en rahat kendini anlatacak imkân ve kapasiteye sahip kendisi olmasına rağmen en çok da bu konuda toplum nezdinde sınıfta kalmıştır.

 

Biliyorum gene o kendine has tavrı ile bunları yazdığım için köpürecek ama gazeteci doğru bildiğini ve toplumdan aldığı tepkileri net ve açık bir şekilde yazar değil mi üstat Fakir Yılmaz?

 

İşte bu tablo ile pazar günü yapılan Ardahan Federasyonunun olağan genel kuruluna memleketimizin yetiştirdiği ve insanımız nezdinde çok ciddi bir itibarı olan beyefendi kişiliği ile her daim gönüllerde yer tutan aynı zamanda Ataşehir Belediye Başkan yardımcılığı ve KARDER Başkanlığı gibi önemli görevleri üstlenen Sayın Orhan Çerkez ile mevcut Başkan Gazeteci Fakir Yılmaz iki aday olarak salona girdiler. Şahsi fikrim Sayın Fakir Yılmaz’ın bir şekilde adaylıktan çekileceğiydi ve aynen beklediğim gibi de oldu ve seçimi oy birliği ile Sayın Orhan Çerkez kazandı. Bu vesile ile kendisi ve ekibine sonsuz başarı dileklerimi iletiyorum.

Peki Orhan Çerkez yönetiminde ARDAFED ne yapar?

Sayın Başkanın birleştiriciliği, beyefendi ve mütevazi kişiliği ile ilgili en ufak bir tereddüttüm yoktur ve kendisini de tanıyan biri olarak Ardahanlıların tamamına kucak açacağına dair en ufak bir şüphem yoktur.  

Ancak, Ardahan toplumda olaylara tarafsız ve objektif gözle bakan herkesin görüp bildiği üzere Sayın Başkanımızın Ardahan sivil toplum örgütlerinin içerisinde yıllarca bulunan güç nerde ise orada olan, çalışmaktan ve üretmekten ziyade gösteriş ve görüntü konusunda mahir olan her devrin adamlarının varlığına son verilmediği sürece geçmiş dönelerde yapılanlardan daha öteye bir başarı ortaya koyması pek mümkün görünmemektedir. Sayın Başkanın elinde bulundurduğu yerel yönetim gücü ve şahsi ekonomisinin iyi olmasından medet uman ve şeklen her zaman yanındaymış gibi görünüp ARDAFED’e değil her zaman kendi çıkarlarına hizmeti kendine düstur edinen bu fotojenik ekibe neşteri vurmadığı sürece ARDAFED ile ulaşacağı başarı bir önceki dönemin belki bir iki tık üzerinde olacak ancak kendi içerisinden geçirip hayal ettiği gibi bir başarıya ulaşması maalesef pek de mümkün olmayacaktır.

Sayın Başkan ARDAFED ile ciddi projelere imza atmak, iyi bir ekip ile büyük başarılar yakalamak zorunda ve yıllardır umut edilen Ardahan lobisini kurup geliştirmek istemektedir ve bu başarıları sağlaması halinde hem Ardahan hem Ardahanlılar hem de kendisi yeni ve daha büyük başarılara imza atacaktır.

Ben bir kardeşi ve memleketini seven bir memleket evladı olarak belki de bir zafer sabahında bunları yazdığım için eleştirilecek belki de tepki göreceğim ancak bunları söylemeyi kendime bir görev sayıyor sayın Başkana ve tüm ekibine sonsuz başarılar diliyorum.

 

Sinan KARAÇAY

Çıldırmanşet /İstanbul