AKTAŞ`TA DEV YATIRIM YÜKSELİYOR

AKTAŞ`TA DEV YATIRIM YÜKSELİYOR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün Ardahan ziyareti sırasında

          Cumhurbaşkanı  Abdullah Gül'ün Ardahan ziyareti sırasında, 52 Milyon Liraya ihalesinin yapılarak çalışmaların başlayacağını açıklamasının ardından start verilen Çıldır'da ki Aktaş Gümrük Kapısı inşaatı, büyük bir hızla devam ediyor. 
             Bölge halkının yıllardır ümitle beklediği Aktaş Gümrük Kapısı'nın açılması konusunda girişimlerin sonuç vermesiyle halkın ümitleri yeniden yeşerdi.  Açıldığı taktirde Uluslararası ticaret merkezlerine ulaşması anlamında büyük önem taşıdığı belirtilen Aktaş Gümrük Kapısı inşaatı, ihalesinin yapılmasıyla birlikte, yüklenici firmanın kendisine yaşam alanı oluşturmasının ardından başladı. Yapılacak olan gösterişli binalar ile dev bir yatırımın Çıldır'a kazandırılacağının belirtildiği Aktaş Gümrük Kapısı'nın, 2014 yılında inşaatının bitmesiyle birlikte Türkiye'nin en önemli Gümrük merkezi olması hedefleniyor. Aktaş Gölü'nün hemen yanı başında kurulan Gümrüğün  yerleşkesinin çevresine  dışarıyla bağlantıyı kesecek yükseklikte çekilen ihate duvarıyla da, güvenlik seviyesi üst düzeye çıkıyor. 
             Aktaş Gümrük Kapısı yanı sıra, Çıldır sınırlarından geçen Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı, Bölünmüş yollar, Kura Nehri  üzerinde inşa edilen Kayabeyi ve Doğankaya Barajları ile de önemli bir konuma sahip olacak olan Çıldır'ın nüfus ve ekonomisinde de önemli artışlar kaydedilmesi bekleniyor.
MOZRET,  TÜNELLE AŞILACAK
             Ardahan'dan başlayarak Çıldır'a kadar uzanan Duble yolun Çıldır İlçe merkezinden geçerek, Mozret Tepesi'nde tünele bağlanıp, Kenarbel Köyü'nün hemen üstünden mevcut yola bağlanarak Sınır Kapısı'na ulaşması planlanıyor. Sınır Kapısı'na giden yolun geçtiği Mozret Tepesi'nin yüksekliği nedeniyle özellikle kış aylarında trafikte aksaklıkların yaşanmasına sebep olabileceği düşüncesiyle Aşıkşnelik Mahallesi'nin üstünden geçen yol, yine Aşıkşenlik Mahallesi sınırlarından açılacak olan tünelle Aktaş'a uzanacak. Böylece hem sınıra giden yol mesafesi kısalmış olacak, hem de kış koşullarından kaynaklanacak olan aksaklıkların önüne geçilecek.
KUZEYDOĞA'NIN YABAN HAYATI ENDİŞESİ
           Aktaş Gümrük Kapısı'nın açılmasına bağlı olarak Gümrükte yaşanacak tır trafiği nedeniyle Aktaş Gölü'nde ki  yaban hayatının tehlikeye gireceğini  düşünen KuzeyDoğa Derneği, Aktaş'a uzanacak yolların biraz daha gölden uzak tutulmasının doğru olacağını düşünüyor.
KONAKLAMA ENDİŞESİ
           Aktaş Gümrük Kapısı'nın açılmasıyla birlikte yaşanacak olan geçişler ve buna bağlı olarak insanların barınabileceği tesislere ihtiyaç duyulacak. Aktaş'ı önemseyenlerin en büyük kaygılarından olan konaklama eksikliğinin, yapılacak olan tesislerle giderilmesi ve bundan faydalanılmasının önemli olduğu ifade ediliyor.
HALK, ÜMİTLE SEYREDİYOR
          Yıllardır açılması beklenen ama her defasında ertelenen Aktaş Sınırı'nın açılmasını ümitle bekleyen bölge halkı ise geçmişte yapılan yatırımların çürümeye terk edildiğini belirterek, bu yatırımın da öncekiler gibi olmaması gerektiğini dile getiriyor. 
                
                                                                                        Haber: Dinçer Aktemur / Çıldır Manşet