AKTAŞ’IN MODERNİZASYONU İÇİN PROTOKOL İMZALANDI

AKTAŞ’IN MODERNİZASYONU İÇİN PROTOKOL İMZALANDI

4 Kara Gümrük Kapısı’nın modernizasyonu ve Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün Çatalca’da 220 dönüm arazi üzerine yeniden inşasına ilişkin protokol Gümrük ve Ticaret B

 

             4 Kara Gümrük Kapısı’nın modernizasyonu ve Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün Çatalca’da 220 dönüm arazi üzerine yeniden inşasına ilişkin protokol Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından imzalandı. Hisarcıklıoğlu 5 proje kapsamında TOBB olarak toplam 225 milyon TL yatırım yapacaklarını açıkladı.
       TOBB Birlik Merkezi’nde düzenlenen törenle imzası gerçekleşen protokol kapsamında, Hakkari-Yüksekova’dan İran’a açılan Esendere Gümrük Kapısı, Van’dan İran’a açılan Kapıköy Gümrük Kapısı, Iğdır’dan Nahcıvan’a açılan Dilucu Gümrük Kapısı, Ardahan’dan Gürcistan’a açılan Çıldır-Aktaş Gümrük kapısı ile İstanbul Halkalı’daki Türkiye’nin en büyük İç Gümrük Müdürlüğü olan Halkalı Gümrüğü, yap-işlet-devret modeli ile TOBB tarafından en son teknoloji ile modernize edilecek.
            TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu protokol töreninde yaptığı konuşmada, “2011 yılında, komşumuz Avrupa ekonomik krizle boğuşurken, Türkiye tam yüzde 8,5 oranında büyüyerek, dünyanın en hızlı büyüyen iki ülkesinden biri oldu. Üretim artışı ile birlikte ihracatımız da hızla arttı. 2011 yılında 135 milyar dolar ihracat yaparak tarihi bir rekora daha imza attık.
           Türkiye’yi sanayi devi yapmanın yanında, bir transit geçiş yolu ve lojistik merkezi yapmaktan bahsediyoruz. Tarihi ipek yolunu yeniden canlandırmanın planlarını yapıyoruz. Yani, Asya ve Avrupa arasındaki stratejik konumumuzu, ticari kazanca dönüştürmenin arayışı içindeyiz.”
Türkiye’nin doğu illeri için müthiş bir zenginlik fırsatı doğacak”
            Yapılan çalışmaların, bir taraftan Tarihi İpek yolunun canlandırılması için çok önemli bir adım olurken, diğer yandan Türkiye’nin doğu illerine müthiş bir zenginlik fırsatı sunacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Çünkü Türkiye’nin doğusuna yatırımcının gitmiyor olmasının en önemli sebeplerinden biri, doğu illerinin büyük nüfuslu ihracat noktalarına uzaklığıdır. İşte şimdi bu yatırımlarla doğudaki sınır illerimizi komşu ülkelerin yüksek nüfuslu şehirlerine bağlayıp, bu illeri yatırım yapılabilir noktaya taşıyacağız. Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı, Ardahan ve Kars’ı Gürcistan’ın gelişmekte olan güney kesimine bağlayacaktır. Bu bağlantı, tüccar ve sanayicimiz açısından, hem Gürcistan’ın güneyindeki Ahıska Türkleri ile buluşma, hem de büyük bir pazar olan Azerbaycan sınırına 230 km gibi kısa bir mesafede giriş yapma imkanı demektir.
          Bu 4 kapı ile doğu sınırındaki illerimizin tamamı, 3 doğu komşumuz olan İran, Gürcistan ve Nahcıvan’la büyük ticaret imkanı kazanacaktır. Bu, hem doğu illerimizdeki ticaretin gelişmesi, hem de önemli yatırım teşviki alan bu illere yerli ve yabancı yatırımcıların çekilmesi açısından çok önemli bir adımdır” dedi.
          “Ticaret zenginliği, zenginlik de huzuru beraberinde getirecek” diyen Hisarcıklıoğlu, projeye katkılarından dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya teşekkür etti.