AKTAŞ SINIR KAPISINDA YASAK BİTTİ

AKTAŞ SINIR KAPISINDA YASAK BİTTİ

Ardahan Çıldır Aktaş Sınır Kapısı ....

          Ardahan Çıldır Aktaş Sınır Kapısı yeniden tır geçişlerine açılarak hizmet vermeye başladı. Azerbaycan-Ermenistan arasında başlayan çatışmalar kısa sürede savaşa dönüşmesi ve Türkiye´nin de Azerbaycan´a açıktan destek vermesi sonucu Gürcistan´da bulunan Ermeniler Türk Tırlarına taşlı saldırılar gerçekleştirmişti. Saldırılar sonrasında tırlara geçişlerin durdurulduğu Aktaş Sınır Kapısı yeniden tır geçişlerine izin verildi.

        Artvin Sarp sınır kapısında uzun tır kuyrukları oluşmasının ardından geçtiğimiz hafta yeniden araç trafiğine açılan Çıldır Aktaş sınır kapısında tır geçişleri başladı.

       Türkiye´nin Avrasya´ya açılan kapısı, Tarihi ipek yolu olarak ta bilinen Çıldır Aktaş sınır kapısına, Azerbaycan Ermenistan savaşı sonrası boşaltılan işgal altındaki Karabağ koridoru kapının işlevliğini daha çok artıracak gibi görünüyor.

         Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev´in dile getirdiği ve Rusya´nın da önemle üstünde durduğu jeopolitik, Jeostratejik öneme sahip Türkiye-Nahcivan-Azerbaycan koridoruna İran´da dahil olmasıyla birlikte uluslararası lojistik taşımacılığı ve enerji koridorunda önemli adım atılmış olacağının altı çizilmişti.  Dağlık Karabağ´ı Ermenistan işgalinden kurtarmasından sonra Nahcivan koridorunun açılması Doğu Anadolu´da memnunlukla karşılandı. Öte yandan, Nahcivan koridoru ile Türkiye ile Orta Asya hattı kurulacağını belirten sivil toplum kuruluşu temsilcileri, "Nahcivan koridorunun açılması, Bakü- Tiflis- Kars güzergahına güçlü destek oluşturarak tarihi İpek Yolu´nun canlanmasına çok önemli katkı sağlayacaktır" açıklaması gelmişti.

      Ardahan bölgenin lojistik merkezi olma yolunda ilerlerken; bölgenin özellikle Ardahan Çıldır Aktaş Sınır kapısı ve Posof Türkgözü Sınır Kapısı gümrükleme ve Lojistik için önemli bir yer tutması bekleniyor.