AKTAŞ KAYNIYOR ÇILDIR GÖLÜ SİNEK AVLIYOR

AKTAŞ KAYNIYOR ÇILDIR GÖLÜ SİNEK AVLIYOR

Van Gölü’nden sonra Türkiye’nin en büyük göl özelliğini taşıyan Çıldır Gölü bakımsızlıktan dolayı su ürünlerinin neslinin kesilmesine herkes seyirci kalıyor.

Aktaş’ta Balık kaynıyor, Çıldır Gölü sinek avlıyor

            Van Gölü’nden sonra Türkiye’nin en büyük göl özelliğini taşıyan Çıldır Gölü bakımsızlıktan dolayı su ürünlerinin neslinin kesilmesine herkes seyirci kalıyor.

            Gürcistan ile ortak olan Aktaş Gölü’nde balık kaynarken, Çıldır Gölü’nde balık olmaması ve Aktaş’tan balıkları Çıldır Gölü’ne aktarılmamasından dolayı, Çıldır Gölü sinek avlıyor.

###Balıklar Aktaş Gölü’nde

            Buzu kırıp balık ağını çekerken gölden çıkan ağlarda neden balık olmadığı noktasında Siyasal Birikim Gazetesi’nin soruların yanıtlayan Günay Resteurant’ın sahibi Günay Ağbulak; “Şu an Türkiye’de en çok ilgisiz kalan Çıldır Gölü’dür ve eskiden tonlarca balık çıkarken, bu gün bir ağda bazen 5 kilo bile balık alamıyoruz. Yetkililer bu acı durama acilen bir çare bulmalıdır” dedi.

Günay Ağbulak Konuşmalarını şöyle sürdürdü; Ben 1976 yılından beridir gölde balık avlıyorum.  Bin bir hastalığa deva organik bağlımız var, çok tatlı ve lezzetlidir. Hele Alabalığını yemeye doyamazsınız.

###Çıldır Gölü’nde balıklar bitme noktasına geldi

            Göldeki balıkların neslinin tükenmesi noktasında çeşitli nedenler söyleniyor. İşte buraya böcek aşılandı, böcekler yedi sazanı yedi bitirdi. Gibi bir sürü ihtimal gündemde.

            Biz diyoruz o da olabilir ama bunun 1998 yılında Trabzon’da su ürünlerinden balıkçı kursuna gittim. O balıkçı kursunda bize verilen bazı dersler benim kafamda bize Çıldır Gölü’nü andırdı. Diyor ki; ‘Bir balık nerede yavru yapsa, dünyanın neresine giderse yavru yaptığı balık oraya gelir. Ama şuan da Çıldır Gölü’nde o balıkların geri geleceği yok. Bazı nedenler hidroelektrik santralleri gibi balıkların yaşamamasına neden olan olaylar yüzünden balık artık dönebilir mi? Ben diyorum ki, akarsudan balık gelmedi, nehirden balık gelmedi.

###40 bin Aynalı Sazan nerede?

            Çıldır Gölü’ne geçen yılda 40 bin tane Aynalı Sazan atıldı. Haniya Aynalı Sazan gelişiyor, büyüyor, uyum sağlamıyor. Yani kuru çaya atılıyor. Kuru çaya atılan balığı ne yapacağız.

###Devlet Aktaş Gölü’nden Çıldır Gölü’ne balık taşımaya izin vermeli

            Aktaş Gölümüzde balık derya gibi. Her ağda tonlarca balık oluyor. Gürcüler her zaman rahatça avlanıp, balığı Gürcistan’a götürüyorlar. Mademki bizde ortağız neden bu balıktan faydalanamıyoruz veya Çıldır Gölü’nde yaşam bulmayan başka balıkları üretmek için, balık getirene kadar Aktaş Gölü’nden Sazanı devlet nazarında taşırsak o zaman amacımıza ulaşırız. Yoksa Çıldır Gölü’nden balık beklemek hayal olur diye düşünüyorum.

###Günay Resteurant yarın balıksız kalabilir

            Bugün Çıldır Gölü üzerinde, Kars sınırları içinde tek Resteurantız. Çok amaçlı resteurantımızda, kapalı alanda 70 kişilik, açık alanda ise170 kişiyi ağırlarız. Burada düğün ve toplantı gibi yerler kesin yapılıyor. Veda geceleri yapılıyor, buraya en çok da ünlüler geliyor. Biz Çıldır Gölü’ndeki su ürünlerimiz olmazsa gelen konuklarımıza ne ikram edeceğiz.

Buda bizim gelecek korkumuzdur.

Suat İncedere/Çıldır/Siyasal Birikim