AKADEMİSYENDEN ET FİYATLARI AÇIKLAMASI

AKADEMİSYENDEN ET FİYATLARI AÇIKLAMASI

Ardahan Üniversitesi...

Ardahan Üniversitesi Göle Meslek Yüksekokulu Kurucu Öğretim Görevlisi Cemalettin Ayvazoğlu, hayvancılık bölgesi olan Ardahan et fiyatlarıyla ilgili bir açıklamada bulundu.
Cemalettin Ayvazoğlu, açıklamasında şunlara yer verdi: " Son günlerin en fazla konuşulan konusu olan ?ET Fiyatları Nasıl Düşürülür´ sorusuna Araştırmalar ve bilim ışığında cevaplar aramak gerekmektedir.
Ülkemizde kırmızı et noktasında son yıllarda ciddi sıkıntılar olduğu, fiyatların yüksekliğinin et ithalatı ile geçici pansuman tedavileri niteliğinde olup kalıcı çözümler bir türlü bulunamamaktadır. Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerimizde 53 TL üzerinde satılan kırmızı etin, üretim merkezi olarak görülen Ardahan´da 48 TL´ye satıldığı görülmektedir.
Bitkisel üretim yapan üreticiler, Pazarda görülen fiyat dalgalanmaları karşısında bir sonraki yıl farklı bir ürüne yönlenebilirken, hayvansal üretimde bu tür yönelmeler oldukça uzun bir zaman alabilmektedir.
Türkiye´nin mevcut nüfus yapısı, yetiştiricilik gelenekleri, arazi durumu, coğrafi konumu, işsizlik sorunu göz önüne alındığında, hayvancılıkta işletme ölçeğini büyütme gayretleri yanında özellikle orta ölçekli aile işletmeleri de aktif ve dinamik tutarak verimli çalışmaları sürdürecek şekilde mevcudiyetini korumanın önemi ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde işletme başına düşen hayvan sayısı 3,9 gibi çok düşük olması, AB de bu rakamların 20 gibi olması aradaki farkı ortaya koymaktadır. Sınırlı sayıdaki büyük ölçekli ve ekonomik besi hayvancılığı işletmelerinin ihtiyacı karşılayamayacağından dolayı orta ölçekli işletme sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalara teşvik verilmelidir. 5-10 ya da 10-20 baş aile işletmelerinin sayıları azalmış olup bunların da sürdürülebilirliği için besicilik küçük ve orta ölçekli işletmeler de teşvik edilmelidir. Bugün ülkemizde 2-5 hayvanı olan işletmelerin fazlaca olması kalite ve verim noktasından bakıldığında hobi niteliğinden öte gidememektedir. Bu işletmelerin fazlalığı ister istemez kalite ve verimliliği düşürmektedir.
O zaman ülkemizde Et Fiyatlarını Düşürmek İçin;
1- Türkiye´de büyükbaş hayvan besiciliği daha çok sütçü ya da kombine verimli ırklarla yapılmakta ve karkas ağırlıkları etçi ırklara göre daha düşük olmaktadır. Bu nedenle, ülkemizin coğrafi konumu ve arazi durumu göz önünde bulundurularak besi için pilot bölgeler belirlenmeli, bölgesel bazda uygun etçi ırkların yetiştiriciliğine önem verilmeli ve etçi ırklarla besicilik teşvik edilerek yaygınlaştırılmalıdır.
2- Yurt içi kesimlik ve besilik hayvan stoklarının artırılması için etçi büyükbaş damızlık üretim işletmelerinin kurulması teşvik edilmeli.
3- Ülkemizdeki et fiyatlarında istikrarı sağlayarak dalgalanmaların önüne geçecek, üreticiye güven vererek üretimde süreklilik ve istikrar sağlayacak Pazar politikaları oluşturulmalıdır. Sözleşmeli besicilik modeli geliştirilmelidir.
4- Karkas sınıflandırması ve derecelendirmesi işlemleri uygulanarak kalite ve fiyat ilişkisi kurulmalı, üreticiler birinci sınıf kaliteli et üretimine teşvik edilmelidir.
5- Ülkemiz kırmızı et üretiminin ve karkas verimliliğinin artırılması, sürdürülebilirliğin sağlanması gerekmektedir.
6- Kültür ırkı canlı hayvan tedarikinde dışa bağımlılığının azaltılması gerekmektedir.
7- Teminat problemi yaşayan küçük ve orta ölçeklerle besicilik yapan üreticilerin finans kaynaklarına erişiminin kolaylaştırılması önemlidir.
8- Destek ödemeleri ve sübvansiyonlu (indirim faizli) kredi uygulamaları gerekmektedir.
9- Et üzerinde KDV ve ÖTV miktarlarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
10- Et ve Süt Kurumu tarafından her il ve ilçeye ?Halk Et´ mağazaları açılması gerekmektedir.
11- Bölgelere göre pozitif ayrımcılık yapılması gerekmektedir. Örneğin Ardahan ilinde mevsim ve iklim şartlarından dolayı üreticiden daha az vergi alınırken, Adana gibi illerimizden normal veya normalin altında vergi alınması gerekmektedir.
Yukarıda vurgulamaya çalıştığımız önemli maddeleri uygulamaya konulduğu takdirde et fiyatlarında istikrar sağlanacaktır.