AĞIL VE AHIR DESTEKLEMELERİ

AĞIL VE AHIR DESTEKLEMELERİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı...

   Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ilgili yetiştiricilerin Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında ahır ve ağıl desteklerinden faydalanmaları için proje uygulama rehberi yayınladı.
     Bilindiği gibi Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz projeleri kapsamındaki illerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine ilişkin kararlarda değişiklik yapılmasına dair kararlar, 4 Mart 2017 tarihli ve 29997 sayılı Resmi Gazetede yayımlanandı.
   Aynı kapsamda yayınlanan proje uygulama rehberinde, 2017 yılı inşaat işleri ile ilgili hakedişlerin düzenlenmesi ile ilgili uyulması gereken hususlarda aşağıdaki gibi belirtildi ve Kars´ta da bu desteklerden faydalanmak isteyenlerin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurmaları gerektiği bildirildi.
    Yayınlanan rehberde yapılan inşaat yatırımlarının onaylanan projeye uygun olması gerektiği önemle vurgulanarak yapılacak ahır ve ağıllar; DAP ve DOKAP bölgelerinde serbest duraklı veya bağlı, yarı açık sistem veya kapalı sistem olması gerekiyor. Ayrıca GAP ve KOP bölgelerinde ise serbest duraklı veya bağlı, açık veya yarı açık sistem olacaktır ve ağıllarda ise ağıl tipi seçiminde il müdürlükleri yetkilidir. Ahırlara ait kriterler ise genel hatları ile aşağıdaki teknik özellikleri kapsayacak şekilde olacaktır:

GENEL HATLARI İLE AHIRLARA AİT KRİTERLER VE GENEL HATLAR

a- Hayvan başı en az 15 m2´lik alan (gezinme, yemleme ve durak alanı) olmalı ve yapılacak ahırlarda buzağılar ve diğer genç danalar içinde uygun alan olacak şekilde planlama yapılmalıdır.
b-Durak genişliği hayvan ırklarına bağlı olarak en az 120 cm ve durak boyu da en az 200 cm. olmalıdır.
c- Durak başlarında boyun mesafesi için 40-50 cm. alan olmalıdır. Duraklar gübre yoluna doğru hafif meyilli ( %2) ve gübre yolundan en az 10 cm. yüksek olmalıdır.
d- Gübre yolu gübre sıyırma sistemine uygun olmalıdır.
e-Yemlik ile yataklıklar arasında 400-500 cm. genişliğinde alan bırakılmalıdır.
f-Yan duvar yüksekliği en az 400 cm. yukarıdaki şekilde açıklandığı gibi olacaktır.
g-Ahırların boyu en az 30 metre uzunlukta olmalıdır.
h-Işıklandırma taban alanının % 5´i kadar olmalı, pencerelerin yarısı açılır kapanır (vasistaslı), yarısıda sabit olamalıdır.
Desteklemeye esas olacak inşaat gider kalemleri; kapasiteye uygun yeni ahır/ağıl, gübre çukuru ve ekipmanları, yem deposu, silaj çukuru, süt sağım odası, soğutma sistem odası ve küçükbaş yıkama ünitesi inşaatları veya bunlardan herhangi birini ve/veya esaslı onarım inşaatları kapsayacaktır.
     İdari binalar, bakıcı evi, bekçi kulübesi, buzağı kulübesi, basit onarım, arazi düzeltme ve çevre yapıları ile ilgili unsurlar destekleme kapsamı dışındadır.
    İnşaatların hak edişleri başvuru anındaki proje yılı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayınlanan ?İnşaat ve Tesisat Analiz ve Birim Fiyatları? üzerinden poz numaralarına göre hazırlanan cetveller üzerinden fiili gerçekleşmeye göre yapılır. Yapılan hak ediş tutarı, onaylanan Sabit Yatırım Tutarı Tablosunda (Ek-11) yer alan yatırım tutarı miktarından fazla olamaz. Bu oranların üzerindeki yatırım tutarları yatırımcı tarafından ayni katkı olarak sağlanır.
     İnşaat hak edişlerinde; gerçekleşmeler poz numaralarına göre düzenlenecek ve hak edişte konu uzmanı bir teknik elamanın (mühendis/tekniker) imzası mutlaka bulunacaktır.
c) Gübre Sıyırıcıları İle İlgili Hak Ediş Düzenlenmesi: Gübre sıyırıcı ve ekipmanları inşaat maliyetleri içinde değerlendirilecektir.
1) Gübre sıyırıcı ve ekipmanlarının uygun bir şekilde montajının yapılıp yapılmadığı, teknik raporlara sahip olup olmadığı, satın alımlar ve nakli ile ilgili belgeler incelenir.
2) Hibe desteği ödemesinde yer alan gübre sıyırıcı sisteminin birim fiyatı, İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü uzmanı, Sanayi ve Ticaret Odası uzmanı ile İl Müdürlüğünce görevlendirilecek konu uzmanından oluşan fiyat tespit komisyonu tarafından belirlenir. Destekleme hak edişi düzenlemesinde fiyat tespit komisyonu tarafından belirlenen bedel, tavan fiyat olarak esas alınır. Harcamalarda KDV´siz fatura bedeli esas alınır.
3) Proje kapsamında yer alan gübre sıyırıcı sisteminin yeni, kullanılmamış, TSE veya CE belgeli olması gerekmektedir.
4) Süt sağım ünitesi, soğutma tankı ve benzeri ekipmanlar hibe desteğinden yararlandırılmaz.