ADIM ADIM İPEK YOLU

ADIM ADIM İPEK YOLU

Temeli 2008 yılında Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının katılımı ile Kars`ta atılan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolunun tamamlanması ardından bölgede göçün önlenmesi hedeflendi.

     Temeli 2008 yılında Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının katılımı ile Kars'ta atılan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolunun tamamlanması ardından bölgede göçün önlenmesi hedeflendi.
    Türkiye'yi Kafkaslar'a oradan da Asya'ya bağlayacak proje kapsamında 105 kilometre yeni demiryolu yapılıyor. Çift hat üzerinde inşa edilen demiryolunun 73 kilometresi Türkiye'de bulunuyor. 2014 yılında faaliyete başlaması planlanan 'Demir İpek Yolu' ile yılda 6.5 milyon ton yük ve 1 milyon yolcu taşınması bekleniyor. Avrupa'dan Çin'e demiryolu ağı ile kesintisiz ulaşımın hedeflendiği BTK'nın Kars'taki göçü de önleyeceği ileri sürüldü. Kars Ticaret Borsası (KTB) Başkanı İsmet Çelik, göç veren Kars'ın göç alan bir şehir olmasını umut ettiklerini söyledi. Çelik, şöyle dedi: "Unutulmuş İpek Yolu'nu rüyalarda görüyorduk. 'İpek Yolu nereden geçiyor, nereye geliyor, önemi nedir?' diyorduk. İpek Yolu 6 bin 500 kilometre Çin'den Kars'a kadar olan, Kars'a giriş yoludur. Çin, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan ve Türkmenistan bu İpek Yolu'ndan Türkiye'ye girer. Bu yolun önemi çok büyük. Çin, karayolu olarak ne kadar sağa-sola vurduysa bir çıkış noktası bulamadı. Ama bu yol Çin için, ithalatı, ihracatı için ve ona bağlı yolda olan devletler için bulunmaz bir imkan, görülmemiş bir yoldur."
    Türkiye'nin her yerde şanlı, Uğurlu, birlik ve beraberlik içinde şahlanacağını belirten KTB Başkanı İsmet Çelik, işadamlarına yatırım çağrısında bulunarak şunları söyledi: 
     "İpek Yolu' 6 bin 500 kilometre. Çin'den Kars'a, Azerbaycan, Gürcistan, Kafkaslar ve Asya'yı Türkiye'ye bağlayan Devlet Demir Yolları Kars'a giriş noktasındayız. Burası Kars'ın varlığını, Kars'ın önemini Kars'ın Türkiye'nin bittiği yer değil de başladığı yer ve giriş kapısı olduğunun bir işaretidir. Bunun için tüm Karslılar el ele gönül birliği ile özveri ile kardeşçe bugünün burada oluşu tüm Karslılar'a, tüm hemşerilerimize birlik, beraberlik, kardeşlik mesajıdır. Metropol şehirlerdeki hemşerilerimizin gelip Kars'ta bu durumlara aşina olup, burada iş yerleri açmak, bu ithalata, bu ihracata, bu ticarete başlamalarını bekliyoruz."