Açılışı YÖK Başkanı Yaptı

Açılışı YÖK Başkanı Yaptı

Aşık Şenlik Kültür Merkezi açılışı YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Yaptı.

      Âşık Şenlik Kültür Merkezi açılışı YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar katılımı ile başlayan program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programda ilk olarak Güzel Sanatlar Fakültesi Türk Müziği Bölümü akademisyenleri ve öğrencilerinin hazırlamış olduğu müzik dinletisi gerçekleştirildi.

      Dinletinin ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Mehmet Biber, Âşık Şenlik Kültür Merkezi açılışı için davet ettiği ve davete katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar olmak üzere YÖK Üyelerine, il protokolüne ve konuklara teşekkür etti.

      Açılış konuşmasının ardından Ardahan Valisi, Ardahan Üniversitesi’nde tematik bir üniversite konseptinde bölgesel gelişmeyi teşvik edecek bölümler açılmasını istediklerini, bu yönde üniversitemizin yapmış olduğunu çalışmaları takdir ettiklerini belirtti. 

      Âşık Şenlik Kültür Merkezi açılışı programına katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar yaptığı konuşmada: “Türk Halk Edebiyatının ünlü halk şairi ve ozanı Âşık Şenlik’in diyarı olan Ardahan’da bulunmaktan ve O’nun manevi şahsiyetini yaşatmak adına yaptırılan ve açılışını yapacağımız kültür merkezinin açılışında bulunmaktan bahtiyar olduğumu ifade etmek isterim. Bu kültür merkezinin Âşık Şenlik’in yiğitliği ve bilgeliğinin yaşatılmasında önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Toplumumuzun manevi mimarları olan Âşık Şenlik gibi bu mümtaz şahsiyetleri rahmetle anıyor, mekânları cennet olsun diyorum. Üniversite ise şehrin ileri düzeyde bilginlerinin bulunduğu, toplumsal düzen ve denge araçlarının üst düzeyde arandığı ve araştırıldığı kutsal mekânlardır. Niçin kutsal mekânlar ifadesini kullandım? Çünkü Üniversitelerde insanlığın refahı ve mutluluğundan başka bir şey konuşulmaz. İnsanlığın refahı ve mutluğu ise üç temel kavramda toplanır: “İyi”, “Doğru” ve “Güzel”. İnsanlığın tüm arayışı, neyin iyi? Neyin doğru? ve neyin güzel olduğu arayışıdır. Üniversitenin bütün sınıf ve kürsülerinde hayatın her alanında insanlık için daha iyi, daha doğru ve daha güzel olan ne var ise o konuşulur, tartışılır ve onun araştırması yapılır. İyi, doğru ve güzel olan her şeyin hâkim oluğu şehre bizim medeniyetimizde “medine” denilir. Medeniyet ise medeni olan bu şehirlerin ortaya koydukları sosyal, ekonomik ve kültürel tutum ve davranışların oluşturduğu düzen ve dengenin adıdır. Ülkemizde 2008 yılı itibariye Sayın Cumhurbaşkanımızın özel hassasiyetiyle üniversite bulunmayan il kalmamıştır. Dolayısıyla, üniversite ve şehir entegrasyonun sağlanması ülkemizdeki her şehir ve üniversitenin önceliklerinden biri olmalıdır. Farklı şehir ve kültürlerden üniversiteye gelen öğrencilerin ve üniversite personelinin, gittikleri şehirlere sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan önemli katkı sağlamaları beklenmektedir. Aynı zamanda farklı bölgelerden gelen öğrencilerin bölgeler arası sosyo-ekonomik entegrasyonu sağlamaları da beklenmektedir. Ancak bunun içinde üniversitelerin ve şehir yöneticilerinin, kendi illerindeki üniversitelere öğrenci çekmek için hem üniversiteyi hem de şehri tanıtıcı birçok hizmet ve etkinlik yapması gerekmektedir. Ardahan ilinde nüfusun ortalama üçte ikisinin kırsalda yaşaması, ticaret merkezlerine olan uzaklık ve coğrafi etkenlerden dolayı tarım ve hayvancılığın il ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu görmekteyiz. Şehrimizin dışarıya göç vermesini bir şekilde üniversitemizin diğer paydaşlar ile birlikte geliştirdiği projelerle durdurmak gerekiyor. Şehrimizin kendine has fırsatları bulunmaktadır; Kafkasya ile ticaret avantajı, yöresel ürünlerin endüstrileştirilmesi ve Kafkasya bölgesinden öğrenci çekme potansiyeli birer fırsat penceresi olarak görülmelidir.

      Bu duygu ve düşüncelerle yeni dönemde, Yükseköğretim Kurulu olarak Ardahan Üniversitemizin bütün doğru ve haklı taleplerinin yanında olacağımızı ifade etmek isterim. Sizleri muhabbet ile selamlıyorum” dedi.

     YÖK Başkanının konuşmasını sonlandırmasının ardından Ardahan Üniversitesinde çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ve kulüp temsilcilerine teşekkür belgesi takdim etti.

      Tören hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.