OT VE SAMANA PARA YETMİYOR

 OT VE SAMANA PARA YETMİYOR

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın son yıllarda uygulamış olduğu politikalar yüzünden satılmayan hayvanların sayısı artınca, zorlu geçen kış mevsiminde yem ve ot fiyatları tavan yapıp sütten daha pahalı hale geld

 

          Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın son yıllarda uygulamış olduğu politikalar yüzünden satılmayan hayvanların sayısı artınca, zorlu geçen kış mevsiminde yem ve ot fiyatları tavan yapıp sütten daha pahalı hale geldi. 
          Bir zamanlar Türkiye’nin ve Kafkasların et ihtiyacın karşılayan Kars, Ardahan ve Iğdır; İthal et ithal hayvan politikası yüzünden hayvanını satamayan bölge halkı, ağır geçen kış şartlarından dolayı ot ve yem fiyatları nedeniyle perişan hale geldi. 
                     Bölge Halkı Kara Kara Düşünüyor 
          Hayvan satışının neredeyse sıfır olduğu bölgede köylünün perişan olduğunu vurgulayan besiciler; “Bir zamanlar Türkiye’nin hayvan ihtiyacını karşılıyor diğer yandan da Sovyetler birliği, Ortadoğu’ya canlı hayvan satıyorduk. Uygulanan  yanlış politikalar yüzünden bu gün elimizdeki hayvanları satamıyoruz ” dediler. 
                    Ot ve Saman Karaborsaya Düştü 
          Ot ve samanın karaborsaya düştüğüne de dikkat çeken besiciler, sütü ise 500 Kuruş’a sattıklarını belirterek çektikleri sıkıntıları şu şekilde dile getiriyorlar. 
         “Bölgede her köyde ortalama 2-3 bin hayvanın olduğunu bilen ot ve saman satıcıları, bunu fırsat bilip karaborsada samanın kilosunu 65 kuruşa, otun kilosunu da 70 kuruştan satmaya başladılar. Bugün sütün kilosunu 50 kuruşa satan köylü, bir buçuk litre sütle bir kilo ot bile alamadığı için sürekli zarar ediyor ve hayvanlarını yaza nasıl çıkartabilirim diye kara kara düşünüyor.
                  Satılamayan kurbanlıkların maliyeti iki katına çıktı
          Geçtiğimiz yıl kurbanlıkların elde kalması ve bu yılda Batı’ya giden kurbanlıkların geri gelmesi nedeniyle zarar üstüne zarar eden köylüler çaresizlik içinde kıvranıyor. Çünkü ahırlarına ne alıcı nede bir satıcı uğramıyor. Ot, yem ve diğer giderlerin artması ile maliyetler çiftçinin belini büküyor.
                 Krediler amacı dışında kullanıldı
         “Doğrudan gelir destekleme için alınan paraların amacı dışında kullanıldığından dolayı ve denetimi yapılmayan teşvikler ilimizin hayvancılığının sonunu hazırlamaktadır.” Diyen besiciler; ‘Bölge halkının %75’i geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Radikal önlemler alınmazsa önümüzdeki yaz köylü hayvancılığı bırakacak ve yoğun göç başlayacaktır.’dediler. 
         Söylemlerle hayvancılık sorunun çözülmeyeceğin hepimiz biliyoruz diyen besiciler; son olarak, “Yetkililerin bu duruma bir an önce el atması gerekir. İthalatın durdurulması ve çiftimizin desteklenmesi zorunludur. Böyle olmazsa hayvancılık için kredi alan,  besi yapmak için yem ve ot-saman alan köylü borçların ödemekte zorluk çekecek. Bu yüzden binlerce insan bankalara olan borcu yüzünden hacizlerle karşı karşıya gelecektir.” Diye dert yandılar.