AKTAŞ SINIR KAPISI 2012’DE AÇILACAK MI?

 AKTAŞ SINIR KAPISI 2012’DE AÇILACAK MI?

Konumuza AKTAŞ sınır kapısının açılış hikayesi ile başlamak istiyorum..

 

 

Konumuza AKTAŞ sınır kapısının açılış hikayesi ile başlamak istiyorum..

1995 yılında bakanlar kurulu kararı Aktaş sınır kapsının açılışını gündeme taşıdı.

Aktaş Sınır Kapısının açılma öyküsü, 18.08.1995 tarih ve 22378 sayılı resmi gazete yayınıyla başlar.

1997 yılında Aktaş Gümrük Müdürlüğü kurulur.

2010 yılına girildiğinde ise 1995 yılında çıkarılan sınır geçiş antlaşması içerik olarak daha da genişletilerek AKTAŞ-KARGAK KARA HUDUT KAPISI ve CAMBAZLAR-KARGAK DEMİRYOLU HUDUT KAPISI sınır geçiş güzergahı olarak belirlenir.

2010 Ekim ayında İstanbul’da AKTAŞ-KARGAK KARAHUDUT KAPISININ ortak kullanım antlaşması imzalanır.

Bu süreçte Gümrük Müsteşarlığı eldeki mevcut tesisin yetersizliğini görür ve YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ İLE yeni bir tesisin yapılması için YÜKSEK PLANLAMA KURULUNA (YPK) başvurur.

OCAK 2011’ yılında YPK karar alır.

BU çerçevede tesis için ayrılan 20 dönümlük alan 88 dönüme çıkarılır ve kamulaştırılma parası TOBB’-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından ödenir.

Yine bu süreçte karayolları Genel Müdürlüğünce Ardahan –Çıldır yolu 20111 yılı yatırım programına alınıp,1 etap ihalesi 2011 Ekim ayında yapılır.

İkinci etap ihalesinin yapım süresi 2012 yılı olarak belirlenir.

YPK kararı çerçevesinde Gümrük Müsteşarlığı TOBB’’a (–Gümrük ve turizm işletmeleri A.Ş) Aktaş kara hudut kapısının Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılması talebi bu hikayenin son noktasıdır.

Bu aşamadan sonra 2011 yılındaki gelişmeleri aktarmak istiyorum.

Gümrük ve Ticaretten sorumlu Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı,2011 Ekim ayında Çıldır-Aktaş kapısı ile Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı üzerinde son istasyon olan Cambaz sınır kapısının açılma çalışmasını yeniden başlattı.

Alınan YPK kararından sonra TOBB, Gümrük ve Ticaret A.Ş ile antlaşma yapıldığını,yatırımların Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacağını özellikle vurguladı..

Birilerinin Ak Partiyi eleştirmek için “SAYIN BAKAN RİZELİ SARP SINIR KAPISINDAN DOLAYI ÇILDIR AKTAŞ KAPISININ VE CAMBAZ KAPISINI AÇMAK İSTEMİYOR” söylemini doğru bulmuyorum.

Sayın Bakanımızın bu işin sonuna kadar takipçisi olacağına kişisel olarak inanıyorum.

Çünkü Sayın Bakanımız samimi olmasa bu talimatı vermezdi.

Ayrıca Çıldır-Aktaş sınır kapısının açılacağının müjdesini Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım Karayolları 18 Bölge Müdürlüğünün açılışında verdi.

Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım açılışta serhat şehirleri –Kars ve Ardahan-Iğdırın büyük bir gelişme göstereceğini söyledi.

Ardahan başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerine,siyasi kurumlarımıza sesleniyorum;

“Ardahan’ı seviyorsanız yok efendim açamazlar;gizli bir güç engelliyor dedikodusuna kulak tıkayıp,tembelliği üstümüzden atarak,Hükümetin en önemli iki Bakanının verdiği sözlerin takipçisi olalım’’.