9. KEZ SAHAYA İNİYORLAR

9. KEZ SAHAYA İNİYORLAR

Çıldır derneklerinin katılımı...

   Her yıl İstanbul da bulunan Çıldır derneklerinin katılımı ile ?´Şenlik Baba´´ ismin anma ve dostluk, tanışma, kaynaşma, ortak kültürel eksende hareket etme adına düzenlenen?´Çıldır Aşık Şenlik Futbol Turnuvası başladı.

´AŞIK ŞENLİK ?´ 9.KEZ ÇILDIR AŞIK ŞENLİK FUTBOL TURNUVASI İLE ANILIYOR

      Her yıl İstanbul da bulunan Çıldır derneklerinin katılımı ile ?´Şenlik Baba´´ ismin anma ve dostluk,tanışma,kaynaşma,ortak kültürel eksende hareket etme adına düzenlenen?´Çıldır Aşık Şenlik Futbol Turnuvası´´ 27 Mart Pazar 15.00 de ?´İstanbul Esenler Kayalar Spor Tesisleri´nde´´ ilk hafta müsabakaları ile 9.kez start aldı..

     Turnuvanın açılışına Çıldır Kültür Derneği Yüksel Kılıç ve Yönetim Kurulu, Çıldırlılar Derneği Başkanı Kemal Şimşir ve Yönetim Kurulu, Avrupa Yakası Ardahanlılar Derneği yönetim Kurulu, Arda-Fed Eski Başkanı Yaşar Geler, Yukarıcanbaz Köyü Derneği, Aşağıcanbaz Köyü Derneği , Eski Beyrehatun Köyü Derneği, Öncül Köyü Derneği, Damlıca Köyü Derneği,Yıldırımtepe Köyü Derneği, Aşık Şenlik Kültür Derneği, Eşmepınar Köyü Derneği, Akçakale Köyü Derneği, Akçil Köyü Derneği, Aydıngün Köyü Derneği, Kayabeyi Köyü Derneği başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile yüzlerce taraftar katıldı..

     Soğuk bir hava da başlayan turnuva insanların sıcak samimi sohbetleri ve takımların heyecanlı müsabakaları ile ısındı.. 14 takımın 2 grupta mücadele edeceği ?´Çıldır Aşık Şenlik Futbol Turnuvası´´ yaklaşık 10 hafta sürecek ve gruplarını ilk 4 sırada tamamlayan takımların bir üst tura çıkacak. Üst tura çıkan takımlar çapraz eşleşme kuralı (1.ile 4. Ve 2. ile 3. Şeklinde) kapsamında çeyrek final mücadelesi verecek. Gruplar 7 takımdan oluştuğu için her hafta bir takım maç oynamadan geçecek. Final maçı ise her yıl olduğu gibi büyük saha da 11 kişilik arasında oynanacak.

    Aşık Şenlik

    Asıl adı Hasan olup 1850´de Çıldır´ın Suhara (Yakınsu) köyünde doğmuştur. Aşık Şenlik  Karapapak boyundandır. Karapapak ağzını en yetkin biçimde kullanan Şenlik, 14 yaşında kuş avcılığı yaparken dere boyunda uyuya kalmış, düşünde aşk badesini içmiş. Kalkınca şiir söylemeye başlamış. 19 yaşında iken Ahılkelek´in Lebis köyünden Aşık Nuri´den saz çalmayı öğrenmiştir. Kars, Ahıska, Borçalı, Tiflis, Gümrü ve Revan´ı , dolaşmış, çağının birçok aşığıyla karşılaşmalar yapmıştır.  93 Harbinden sonra  Kars, Ardahan Iğdır´ın 40 yıllık esaret yıllarında sazıyla sözüyle halkın direnç kaynağı olmuş. Cesareti ve dik duruşuyla düşmanın bile takdirini kazanmıştır. Bu dik duruşu ?93 Koçaklaması?  ve Rus genaraline söylediği ?Al Osmanı İsterem?  gibi şiirlerinde görmek mümkündür

    1913 yılında, Revan´da hanlar arasında yapılan bir düğünde, toy babası seçimi için bilinmedik bir hikaye yarışı başlar. "Latif Şah" hikayesi Revan´lı Bala Mehmet tarafından, okununca, aldığı birincilikle, başını belaya sokar. Toy babası seçimini kazanan Bala Mehmet, bazı hanlar tarafından sıkıştırılarak, hikayenin ustasının gelmemesi halinde başının vurulacağını belirtirler. Hanların baskısı üzerine Şenlik´e gelen aşık, onu da alıp, Revan´a giderler. Oradaki aşıklar Şenlik´in atışmalarda yendiği, bağladığı kişiler olup, Aşık Şenlik´e kin besleyenlerdir. Revan´da yapılan atışmalarda da yenilirler. Zaten kinli olana bu aşıklar, Şenlik´e bir tuzak kurarak, yemeğine zehir katarlar. Has­talanan Aşık Şenlik, trenle Arpaçay´a kadar gelir, Dilaver köyünde iyice has­talanır ve ölür. Cenazesi Akbaba´nın Hozu köyüne ve oradan Çıldır´ın Suhara köyüne getirilir. Mezarı buradadır.