8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Bu tarihte....

       Bu tarihte Amerika Birleşik Devletleri´nin New York kentinde yaklaşık 40 bin kadın işçi ?eşit işe eşit ücret? talebiyle cinsiyet ayrımcılığına son verilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için greve başladı. Polis müdahalesi ile karşılaşan, barikatlarla fabrikaya kıstırılan kadınların 129´u çıkan yangında can verdi. ?Dünya Emekçi Kadınlar Günü? olarak ilan edildi.

     Kadınlar, 158 yıldır tüm hakları için mücadele veriyor. Bugün ülkemizde erkeklere göre daha az ücretle çalıştırılan kadınlarımız, özellikle iş alanında pozitif ayrımcılıkla desteklenmek istiyor.

      Bir 8 Mart Günü daha kadının yaşadığı sorunları, ne gibi çözüm bulunabilir tartışmaları yapılırken, aynı dakikalarda başka bir kadın yine, şiddete maruz kalacak, Babası, ağabeyi, eşi tarafından öldürülecek, tacizle, tecavüzle boğuşuyor olacak. Yani bir 8 Mart daha şiddetin son bulmadığı bir gün olacak?

     Kadın bir yandan kadın hakları için mücadele ederken diğer yandan ellerinden insanlık hakları alınıyor. Atatürk´ün yapmış olduğu devrimle seçme ve seçilme hakkını elde etmiş olan kadının, bugün kendi bedeniyle ilgili karar vermesine bile müdahale ediliyor. Eğitim hakkı zorunluluk adı altına korunmaya çalışılsa da okula giderken canı bedeni ruhu korunamıyor. Kıyafet özgürlüğünden bahsedilirken öte yandan kadına tecavüzü haklı çıkarmak için kıyafeti suç unsuru olarak gösteriliyor. Erkek egemen Dünya´da bırakın kadın haklarını koruması, insanlık haklarını koruyabilse ne ala?

     Her gün olduğu gibi bugün de en büyük temennimiz kadına uygulanan şiddetin son bulması? Kadınlarımıza, kızlarımıza susmayı öğretmek yerine, erkeklere ?´güç kontrolünün´´ öğretilmesi belki de en doğrusu olacaktır.

        Tüm Kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Günü´nü kutlarım.

 

Burcu Aras

İstanbul Ardahan İl Derneği

Kadın Kolları Başkanı